lauantai 3. maaliskuuta 2012

Toko jatko 2, eka tunti

Tänään jatkui vihdoinkin taas toko! TOKO JEEE!! :P

Osasin odottaa jonkulaista innostusta, malttamattomuutta, kärsimättömyyttä, keskittymiskyvyttömyyttä, riehakkuutta, hallitsemattomuutta jne jne.. :D Reenit meni kokonaisuudessaan ihan ok, mutta hiukan liikaa kiinnosti taas kerran treenihallin vihreä matto ja treenikaverit. Haettiin paljon katsekontaktia, melkein olis pitänyt ottaa naksutin käyttöön, niin olisi saanut heti kunnolla vahvistettua haluttua toimintaa.

Ohjeiden kuunteluhetki oli haastavin, siinä levottomuus nousi eniten. Rivissä ohjeita kuunnellessa oli vaikeinta, eräskin porokoira oli meidän vieressä, ja sen kanssa Mörkö alkoi vähäsen tuijotella. Tuo porokoira havahtui keskittymään omistajaansa, kun omistaja hieman suhautti tms. Mörkö... NOT :D Oli pakko sitten nykästä hihnasta ja yrittää mennä katseen väliin ja vähän ärähtääkin.

Mutta sitten kun harjoiteltiin rivissä paikallaanoloa maaten, Mörkö keskittyi taas tosi hienosti minuun. Jos jostain sivulta muista koirista/omistajista kuului jotain mölinää, saattoi kyllä kääntää päänsä ja katsoa hetken, mutta onneksi palasi nopeasti keskittymään minuun. Nyt jäin suosiolla jo heti alussa vain metrin päähän, palkkasin usein. Sitten pari metriä, palkkasin usein. Lopuksi olin muutamien metrien päässä, ja käännyin jopa selin hetkeksi. Mutta nyt varon ettei koira pääse karkaamaan käskyn alta enää, joten parempi palata vähän helpompaan ja pikkuhiljaa vaikeuttaa.

Ensimmäisen kerran harjoiteltiin perusasennosta maahanmenoa. Koska Mörkö on melko iso koira, niin joudun perusasennon jälkeen käskemään "odota" ja siirtymään hiukan eteenpäin, jotta yllän ohjaamaan Mörkön makuuasentoon niin, ettei se jää liian kasaan tai muuten huonosti. Alussa pysyin paikallaan, ja astuin toisella jalalla eteenpäin maahanmenon ohjauksen hetkellä. Se oli kuitenkin huono, parempi on siis, että seisotaan jalat vierekkäin, kun koira ohjataan maahan. Hiukan oli hitaanpuoleista, eli siinä se maahanmenon epävarmuus tulee vielä esille.

Sitten harjoiteltiin liikkeestä maahanmenoa. Mörkö ei vielä osaa seuraamista, joten me tehtiin koko harjoitus imuttamisella. Mörkö meinasi pari kertaa herpaantua imutuksesta seuraamisessa, mutta onneksi sain kannustuksella innostumaan ja pysymään paremmin mukana. Siitä sitten taas yhtäkkiä pysähdytään jalat vierekkäin ja kyykistytään koira ohjaamaan maahan. Tämä oli hiukan vaikeampaa, ehkä ohjaajalle mitä koiralle, mutta kyllä se muutaman toiston jälkeen alkoi sujua. Viimeisellä harjoituskerralla minä jätin vielä Mörkön paikalleen makaamaan ja kävelin parin metrin päähän, takaisin ja vapautus. Mutta hyi sitä en tiiä miten se koira koskaan voi osata mennä reippaasata kävelyvauhdista yhtäkkiä makuulleen, ja vieläpä jäädä makaamaan!!?? :D Kaippa seki voi joskus tapahtua!

Alettiin harjoitella myös namipalkan pois jättämistä. Jokainen vuorotellen käytiin ohjaajan luona näyttämässä kuinka sujuu. Alussa koiran sai antaa haistella nameja, sitten namit takaisin taskuun, ja tehtiin kolme eri käskyä peräkkäin palkaten vain hurjalla innostuksella ja kehuilla, ja viimeisen jälkeen sitten namipalkkaus. Ja hei, Mörkö jopa teki kaikki kolme juttua useampaankin kertaan ja keskittyi minuun todella hienosti!! Meidän käskyt oli pakitus, josta sitten vapautus hurjasti kehuen, istuminen, josta vapautus hurjasti kehuen ja viimeisenä perusasento, josta vapautus hurjasti kehuen ja sitten vasta monta herkullista nakinpalasta palkaksi. :) Tätä pitää alkaa siis välillä harjoittelemaan, tein kyllä välillä reeneissä vain kahdellakin käskyllä ja palkkasin sitten.

Perusasentoa otettiin jatkuvasti, aina muiden harjotusten välissä muutamia toistoja jne. Siinä on ehkä tapahtunut jotain edistystä, huomasin sen jo kotona harjotellessa tällä viikolla. Nyt kun sanon "Sivu" ja pyöräytän kättä ranteen kohdalta, koira tulee sivulle, ja siitä olen sitten vielä asettanut käsiohjauksella viereen ja istumaan, eli reilusti vielä liikuttanut kättä ja nostanut ylöspäin, että istuu jne. Nyt olen alkanut jättää sitä välillä jo pois, annan käden vain olla mahdollisimman paikallaan, ja koiran ajatella itse mitä pitää tehdä. Noh, selvästikään Mörkö ei osaa vielä sanallista käskyä lainkaan, koska yhden kerran kun annoin käskyn, tulikin haistelemaan oikeaa kättä ja jäi seisomaan eteeni :D Vähän otin askelta ja liikuin ja alusta sitten kunnon ranneliike, että näki varmasti minne pitää mennä. Mutta eniveis, tässä vois olla ehkä jotain edistystä tapahtumassa kohtapuoliin, käsiohjausta vois alkaa kokeilla jättää pois. :)

Itsekseen harjoiteltiin myös jeskuppia, eli palkkakuppia ja sitä, että sinne saa mennä vasta "jes" käskyllä. Nythän tuo on sujunut melko hyvin omalla pihalla harjotellessa, pari ekaa kertaa vain meinaa hyökätä kupille, mutta uskoo hienosti ja lähtee seuraamaan minua, kun käännytään, katsoo hienosti kupin suuntaan ja lähtee innokkaasti hakemaan palkan luvan saatua. Tämä oli hieeeeman hankalampaa tuolla hallissa! Siellä onkin saanut aina syöksyä suoraan kupille, en ole estänyt millään äänellä tai kiellolla, ainoastaan eleellä siinä mielessä, että pidän hihnasta/pannasta kiinni ja vedän mukaan, jonka jälkeen kyllä on ottanut hienosti katsekontaktia jne. Mutta nyt voe käpy ja tammenterho ku oli ylimaallisen hankalaa! Mörkö oli ihan että "Minulleminullehetiheitnamitähänkuppiinannanytnytsaankojoslaitantassuntähänentänytsaankohetiottaa!!!!" ja sitten vielä kun näytin kädellä kieltävästi asettaessani namin kuppiin, niin sieltä tuli mielenosoitusta myös leukojen louskutteluna O_O No ei mitään louskunu oikeasti, mutta sellasta vähä että tekis mieli hihansuusta pikkusen napata jne, piti kellahtaa maahan ja hieroa päätä pitkin lattiaa jne. x) Eli tässäki nyt meille halliin reeniä!

Viimesenä otettiin vielä tokoeste ja nyt tehtiin heti ihan uudella tavalla. Ohjaajalle piti salakuljettaa koiran huomaamatta tuo palkkakuppi, jonka ohjaaja sitten koiran huomaamatta vie esteen toiselle puolelle. Sitten koiran kanssa piti kävellä parin metrin päähän esteen eteen, ja koira piti lähettää kupille. Noh, Mörköhän ei tajunnut millään, että siellä on palkkakuppi näkösällä ihan muutamien metrien päässä.. Katsoi minua, ja kun katsoin hyppyesteen yli namikupin suuntaan, koira kyllä alkoi katsella ympäristöä, mutta ei vaan kiinnittänyt katsettaan kuppiin. Lopuksi lähetin koiran kupille, kun vähän pää oli oikeaan suuntaan kääntynyt. Varmuuden vuoksi seurasin perässä ja pidin hihnasta kiinni, ettei pääse kiertämään estettä. Niin ei mittää, Mörkö PYSÄHTYI esteen eteen! :S Ja teki tämän kahdesti! Vaikka toisella kertaa tulin reippaammin vierellä ja kannustin. Lopuksi ohjaaja tuli yrittämään tätä Mörkön kanssa, ja minä seisoin taustalla. Ensin Mörkö keskittyi kauheasti minuun ja haki kontaktia, mikä oli sinänsä imartelevaa, kun yleensä se unohtaa minut samantien :D Mutta ohjaajankin oli vaikeaa saada Mörkö kupille, ja loppujen lopuksi hänkin joutui viemään Mörkön aivan esteen eteen, josta kädellä vähän kuin huitaisten kupin suuntaan ja pannasta vauhtia, sai Mörkön hyppäämään esteen yli ja menemään myös sinne kupille. Ja esteessä oli kaksi lautaa, joka tekee varmaan 20-30cm?? :D No siis korkeudesta ei jokatapauksessa ollut nyt kyse. :D

Mörköhän muutenkin on aina ollut hiukan välttelevä hyppimään, metsässäkin jos on mahdollista kiertää joku puunrunko tms. niin kiertää O_O Sitten taas jos itse juoksee vieressä ja hyppää vaikka edellä, yleensä tulee innokkaasti perässä x) Tokoesteenkin on mennyt hienosti, kun ensin pari kertaa olen juossut vierellä ja tokoesteen oikealta puolelta ohi mukana, ja sen jälkeen olen yksin lähettänyt namikupille, ja on hypännyt esteen yli itsekseenkin.

Mutta tässä auttaa nyt tuo namikuppiharjoittelu, jota ollaankin tehty onneksi jo. Siihen saatiin lisäohjeena nyt kotiläksyksi uusi harjoitus. Ensin harjotellaan vanhaan tapaan ulkona sitä. Sitten tullaan sisälle, ja sellasen hyvän kunnollisen tauon jälkeen käyn salaa yksinäni viemässä kupille namin, jonka jälkeen haen koiran, mennään ulos, ja sitten koitetaankin saada tehtyä tuo harjoitus suoraan ensin käymättä kupilla. :) Tässä siis tarkotuksena, että Mörkö oppisi hakemaan ja etsimään sitä palkkakuppia, missä se voisi olla, minne minun pitääkään mennä??!! :D

Tunnin alussa oli ensimmäisenä sellainen joku koiran kopelointiharjoitus, eli vuorotellen mentiin ohjaajan luona käymään ja ohjaaja hiukan tunnosteli koiraa sieltä täältä. Minun piti pitää Mörkön huomio namikädellä, kun siinä ei pitäis keskittyä innossaan tohottaan siihen kopeloijaan, vaan pysyä rauhallisena jne :D Tuollanen kopelointihomma tulee siis ilmeisesti sitten tokokisoissa, joten siksi tällanen.

Ai niin, ja nyt on pari viimestä autoilureissua Mörkö hypännyt hienosti eka yrittämällä auton konttiin! Tosin välttelee, perääntyy kun näkee että lähestytään autoa, mutta kun avaan kontin, otan napakasti lyhyelle hihnalle/pannasta kiinni, ja iloisesti vähän matkan päästä ohjaan varmalla kädellä niin hyppää samantien :) Ja siitä saakin antaa sitten namia ja kehuja, joten jospa se alkais nyt vahvistumaan positiivisesti! Reeneistä lähtiessä ei edes vältellyt konttia, vaan käveli mukana auton taakse, odotti ihan vieressä kun avasin kontin, ja kun aloin taas valmistautumaan ohjaukseen, Mörkö oli jo melkein hyppäämässä kyytiin! :)

-M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti