keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Vetoharjottelua


Ollaan harjoteltu vetojuttuja Mörkön ja Pedon kanssa edelleenkin vähän sillä lailla epäsäännöllisesti. Välillä parit reenit peräkkäisinä päivinä, joskus voi tulla viikon parin taukoa. Mutta Pedon kanssa ei olekaan asialla niinkään kiirettä.

Viime sunnuntaina tuli käytyä taas potkurilenkki molempien koirien kanssa, isäntä oli mukana kannustamassa ja auttamassa.  Matkaa tuli yllärinä reilun 5km, mutta Peto meni kyllä tosi hienosti koko matkan! Liinaki oli jo monet pätkät tiukalla :) Kotona sitten kun oltiin lopputouhutkin touhuttu, huomasin että Peto oli jopa väsyneempi mitä aiemmilla lenkeillä. Ei jaksanu yhtään inistä, että mitä vielä touhuttais, lösähti vaan makoilemaan ja loppuillan oli rauhallinen, mitä nyt leluja vähän piti tuhostaa. :)

Vähän se höseltelee, tietysti, ja Mörköä herkästi tympäsee. Pahin on kun Peto innostuu haukkumaan :D Haukkuu yleensä alkumatkan ehkä pari sataa metriä, hiljenee ku vauhti alkaa tasottua. Haukkuu kiihytykset, kuten alamäet. Ohitukset, ihmisten tai koirien, nostaa kans ääntä. Tekis kans mieli syöksyä kohti, mutta eiköhän tässä harjotellessa opita että vaikka mennään vauhikkaasti, niin mennään edelleenkin ohi. :)


Alku- ja loppuverkat on nykyään yleensä omalla pihalla riehuntaa. Mörköä kun ei voi pitää irti ihan missä vaan. Hihnalenkit on semmosta köpöttelyä, että paremmin koira vertyy kun saa irtaallaan mennä.

Maanantaina minulla oli vapaapäivä, joten pääsin valoisaan aikaan koirien kanssa lenkille. Käytiin koittamassa ilman tukijoukkoa, siis isäntää :D kuinka pärjätään vetolenkillä. Lähdin pyörällä, koska se on jostain syystä Mörkölle varmempi väline vetää. Kevyempi? Saahan sillä myös ohjattua koiria oikeaan suuntaan kun on helppo itse kääntää pyörän nokka :D

Väkersin samalla toiseen monitoimitaluttimeen liinan kiinni, niin että meillä oli ekan kerran tosi hieno kahden koiran liina käytössä :D Matka oli n. 3km, semmoinen tienpätkä edestakaisin. Mörköllä on kai joku tylsistymisjuttu tuossa kotiinpaluussa, samalla reitillä, koska menee vielä kökömmin kotiinpäin. Nenä maassa kävelyvauhtia, ja siitä on helpompi kans pysähtyä nostaan jalkaa. Ympyrälenkit on vielä liian pitkiä Pedon kanssa mentäväksi. Sunnuntain 5km näytti, että siitä ei nyt hetkeen pidennetä matkaa. Sitten kun koirasta löytyy puhtia taas lenkin jälkeenkin, niin edetään.


Kokonaisuudessaan meni yllättävän hyvin lenkki. Ajattelin että se vois olla aivan kaameaa, kun ei ole jänistä edellä. Vähän oli Pedon menokin epävarmempaa siinä Mörkön vierellä, kun ei ollut ketä seurata. Jos Mörkö olisi vielä varmempi menijä, pidentäisin varmaan vetoliinaa ja laittaisin Pedon Mörkön perään. Mutta sitten Mörkö alkaa varmastikin haahuilemaan omiaan eikä kuuntele minua enää yhtään :D Vois sitä jossain vaiheessa koettaa. Paitsi jos vierekkäin meno alkaa sujua ilman sanomisia. Koirat meni pariin kertaan ihan solmuun, ekan kerran aivan alkumatkasta kun Peto loikki kauheita loikkia haukkuen, yhtäkkiä se olikin Mörkön toisella puolella liinoihin kietoutuneena :D Eikä varmasti oppinu mittään :D

Tiistaina Peto sai lepäillä, Mörkön kanssa käytiin reilu 6km potkurilenkki. En ookkaan vielä niin pitkällä potkurilenkillä käyny aiemmin. Olihan se melko säälittävää menoa :D Alkumatka meni kyllä melko ok, ehkä puoleen väliin saakka. Puolivälissä tuli sellanen totaalinen stoppi. Koira ei liikkunu minnekkään. Oli vettäki mukana, mutta ei se kelvannu ollenkaan. Olin pysähtyny alkumatkasta pariin kertaan ja antanu ihan luvalla asioida. Että ei voinu olla kiinni hädästä eikä janosta. Mutta, kun me oltiin käännytty kotiinpäin! Se oli saletisti se! Siinä Mörkö sitten seistä tönötti. Tovi siinä vierähti, ja minä en enää jaksanu odotella, joten lähdin vain potkuttelemaan eteenpäin. Kyllähän se sitten lähti liikkeelle koiraki :D Tää on niin väärin! Mutta en jaksa välittää :D Mörkö meni loppumatkasta ihan ok, hajut kiinnosti oli monet kerrat pysähtyä nuuhkimaan ja tutkimaan mutta aina kannustuksella jatkoi matkaa.

Seuraava potkurilenkkiki olkoon sitten vaikka 10 km, kunhan se on jonkulainen ympyrä ettei palata samaa reittiä takasin :D

Tänään on Mörköllä lepopäivä. Pedon kanssa tehdään jotain tosi järkevää ja hauskaa, johon liittyy mahdollisimman vähän hihnakävelyä. Koska se on tylsää :D

-M


5 kommenttia:

  1. Löysin tämän blogin vasta hetki sitten. Kiitos siitä, tätä on hauska lukea.
    Annatko koirille ruuan aina vetiharjoitusten jälkeen? Se on tavallaan teidän yhteinen "saalistusretki", jossa saalis odottaa perillä. Se saa kotiinpaluustakin joutuisampaa väsyneemmälläkin koiralla ja kuuluu aina oleellisesti asiaan. Itsellä on kaksi nuorta huskya ja tehdään joka kerta niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa jos tykkäät blogista. :) Kirjottelen kaikenmoisista asioista, usein vähän liiankin rönsyilevästi ja pikkutarkasti :D

      En anna koirille ruokaa ennen enkä jälkeen fyysisen liikunnan. Yritän pitää väliä useita tunteja, mutta vähintään pari kolme tuntia. Koirat saa kuitenkin maustetun juoman yleensä aina ennen (riippuen määrästä 1-3h ennen lähtöä) ja jälkeen vetoreenin (heti kun tullaan kotiin tai vähän jälkeen, kuitenkin mahdollisimman pian), varsinkin jälkeen juotto koitetaan pitää ehdottomana, koska se on tavallaan samalla palkkio työstä. :)

      Meillä on ajoittain takkuista tuo nesteen tankkaus, makuja vaihdellaan ja etsitään toimivia yhdistelmiä. Ruokintakin on ollut malamuutin kanssa nyt muutosvaiheessa. Tällä hetkellä on ruoka ja juotot aika toimivasti kohillaan. :)

      Vetoreenitkin on vielä semmoista diipadaapailua, edelleenkin opetellaan sitä hommaa! :D

      Huomasin että sinullakin on blogi, täytyypä alkaa seurailemaan! :)

      Poista
  2. Itse annan nykyään kermavettä ennen ja jälkeen vetolenkin. Kermajuoma ihan vain siksi, kun usein saadaan päivämäärävanhaa kermaa ja se on nopea valmistaa.
    En tiedä ollenkaan miten on on malamuuttien tai porokoirien kohdalla, mutta meille on alusta asti opetettu, että saalis odottaa AINA maalissa. Saaliin haju saisi mielellään tulla jo nenään kun ollaan perillä. Olen pyrkinyt silloin, jos vain mahdollista antamaan lihaa.

    Meillä valkoisen kanssa on liinat olleet välillä löysällä. Olenkin siksi laittanut ne vetämään peräkkäin, mikä on saanut jäljessä tulevankin pitämään liinat kireällä =)

    Ihan samanlaista harjoittelua se on meilläkin. Koirat on 1v2kk (sisarukset)ja itsellä ei ole minkäänlaista vetokokemusta aikaisemmin. saatiin juuri kaksi viikkoa sitten reki ja nyt ollaan menty sillä silloin kun keli sallii (ja välillä vaikka ei sallisikaan =) Se on kyllä hauskaa silloin kun kaikki toimii ja koirat vetää innolla.

    Meillä on onneksi ihan huippu kasvattaja jonka koirien hallinta on jotain ainutlaatuista. Olen saanut loistavia neuvoja ihan jokapäiväiseen hallintaan. Pakko laittaa tässä linkki Tomin aamukävelystä laumansa kanssa: http://koti.mbnet.fi/wintry/wintry_video_aamukavely_big_102.html

    Ja ettei tule väärinkäsityksiä, niin me ei olla ihan samalla tasolla =)
    -Kaisa Lumi ja Surku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en oo ajatellut sitä koskaan saaliina, vaan palkkana. Varmaan sama asia :) Tosin tuota en olekaan kokeillut, että antaisin nuuhkia juottoa eli siis saada hajulle, ja sitten lähteä lenkille! Vois olla että emme pääsisi minnekkään :D Jokatapauksessa siitä on yritetty tehdä vakio, että vetolenkin jälkeen on aina juotto tarjolla.

      Meillä on mennyt makuna turkkilaista jogurttia, ei kelpaa juottona. Tonnikalaa, ei oikein sekään kelpaa. Nyt on ollut ennen juottona lihaista rasvaa makuna, ja jälkeen maksaa, jauhelihaa, kalkkunaa ja on kelvannut tälä hetkellä hienosti. Itseäni huolettaa niin tuo, että koira saa nestettä tarpeeksi. :) Meillä vaikuttaa malamuutti olevan sellainen, että ei ole ahnepossu vaan ravintoa menee ainoastaan sen mitä tarvitsee. Vaikeuttaa juottojen menekkiäkin sitten :D

      Porokoira on tällä hetkellä vielä ahnepossu, söis Mörkön ruuanjämät jos saisi, ja varmaan litratolkulla juottoa jos saisi. :) Kirppu on ihan vasta-alkaja vetopuuhissa, mutta jospa oppis edes juoksemaan mukana. :)

      Aivan upea video! Meillä tuo malamuutti on syksystä asti aina vaan enemmän mennyt omiaan, ei oikein uskalla edes irti pitää, syrjässäkin pitää harkiten päästää juoksemaan. Pientä haastetta.. :)

      Poista
    2. Ohops luin ja kirjoitinkin väärin, että se "saalis" haistettaisiin jo lenkille lähtiessä, kun kirjoitit, että haju saisi tulla nenään heti kotiin tullessa.. :)

      Jos ollaan miehen kanssa kaksistaan lenkillä koirien kanssa, toinen riisuu valjaita kun toinen hakee juoton. Jos toinen on kotona odottamassa ja ehtii avustaa, niin tuo juoton kun lenkillä olijat pääsee kotiin.

      Poista