tiistai 11. lokakuuta 2011

Pentujatkokurssi, kolmas tunti

4.10.2011 Tiistai

Kirjottelen vähän reenipäiväkirjaa viime viikon tiistain tunnista, mitä nyt enää satun muistamaan kun onhan siitä jo viikko vierähtäny.. x)

Kolmannella kerralla oli siis tokopäivä, eli tutustuttiin  ihan pintaraapasulta millasia juttuja siinä tokossa oikein tehtäis..

Ekaksi katottiin miten alustaharjotus sujuu, tai oikeastaan katottiin se läpi koska minä sekä yksi toinen tarvittiin hiukan ohjausta ja kannustusta jatkoon. :) Me oltiin tuolloin Mörkön kanssa edistytty harjotuksessa siihen, että Mörkö otti katsekontaktia alustaan melko hyvin, mutta ei oikeastaan liikkunu siihen suuntaan ollenkaan.. Ohjaajan mukaan Mörkö tosi hienosti oli edennyt jo tässä, ja kannusti vaan jatkamaan että kyllä se siitä lähtee etenemään.. No nyt on jo muutama päivä sitten sujunut niinkin hyvin, että ensin saatiin nenää alustaan ja nyt jo tassua siihen laitetaan. :) Jee! \o/ Pitää nyt kysyä tänään miten taas edettäis siinä..

Mutta siihen viime kerran uusiin juttuihin. En nyt muista ehkä ihan oikeaa järjestystä jutuille ja ne saatettiin tehdä eri järjestyksessä, mutta kerron mitä muistan.

Harjoteltiin sellasta pyörähdystä ympäri, että koira kiertäisi tavallaan etuosansa ympäri, siis että peräpää kiertää. Tehtiin sitä namin avulla ihan samalla lailla miten aiemmin ollaan tehty isoja pyörähdyksiä. Nyt vaan kierrettiin namia pienemmällä liikkeellä ja vähän niinku niskan taakse, niin että koira lähti kääntämään päätä niskan suuntaan ja siitä sitten lähtee seuraamaan namia ja samalla kääntymään. Noh, aina vaikea selittää näitä.. :D

Tässä käsittääkseni oli tarkotus sellanen, että koiran kanssa harjotellaan pienellä liikkeellä pyörähtämään ympäri, eli esim. sitten kun koira siirtyy vasemmalle viereen jostain etupuolelta, niin ei kierrä ison lenkin kautta vaan "nakkaa" peräpuolen ympäri ja jää paikallensa.. Sitä en tästäkään tiedä miten edetään tuohon viereen, ollaan Mörkön kanssa vaan pyörähdelty paljon :D

Sitten toinen juttu oli sellanen, että kun siinä tokossa on niitä "hissi" liikkeitä, seiso-maate-seiso-maate sillä lailla että jalat pysyis jatkuvasti paikallaan.. Ja kai tuo liike voi olla muussakin lajissa, minä vaan en tiiä vielä muussa kuin tokossa. Niin me harjoteltiin tuota istu-seiso-istu-seiso sillä lailla, että etujalat saa ottaa askelia, vaan takajalkojen pitäis pysyä paikallaan. Lisäksi istu asennon olis pitäny pysyä siistinä, ei mitenkää röhnössä tms.. Meillä oli aika hankalaa tuo, ja palkkasin varmaan ihan väärässä kohdassa enkä vaatinu sitä täydellistä asentoa ja takajalatki otti askelia jne jne.. XD Siis tää oli tosi haastava! O_O Ohjaaja tuli sitten avuksi ja mentiin silleen seinän viereen, että kylki on seinän myötäsesti, ja ohjaaja piteli takajalkoja paikallaan, ku minä namilla ohjasin Mörköä nousemaan ja sitten istumaan. Siinä se suju sitten ihan hyvin, mutta ennen sitä meni ihan päin mäntyä :D Nyt ei ollakaan tätä sen jälkeen reenattu, kun ollaan panostettu muihin komentoihin..

Sitten oli "ruutu" , jossa on alue johon koiran pitäs mennä käskystä.. niin, en tuostakaan tiiä ihan mikä se juttu nyt olikaan, siis unohdan heti kaikki! :( Mutta kuitenki ohjaaja laitto tötsistä melko ison neliön, ja ruutua harjoteltiin viemällä koiran kanssa yhdessä namikuppi ruutuun, sitten lähdettiin kävelemään poispäin, ja sitten "ruutu"-komennolla päästettiin koira palaamaan namikupille. Lähettiin myös itse aina perässä juoksemaan ja siellä ruudussa sitten riemuittiin kauheena että jee jee tää on huippupaikka whiii!! :D Mörkö meni tosi hienosti aina ruutuun hakemaan namin, mutta minä olin vielä aika hätänen sen vapautuksen kohdalla, eli siinä sitten rauhallisemmin seuraavalla kerralla. Minä siis vaan jossain vaiheessa joka kerta äkkiä käännyin ympäri, osotin ruudun ja kupin suuntaan ja huusin "ruutu"!! :D Mulla oliki itelläki siitä vähä sellanen hätänen fiilis sen reenin jälkeen. :) Aina jännittää nuo ku koira päästetään vapaaksi, että minnehä se sitte meneekää.. Onneksi vielä on menny kaikki hyvin! :)

Tuohon ruutuun liittyen tehtiin vielä lopuksi niin, että vuorotellen taas ohjaaja piteli koiraa kiinni, ja omistaja juoksi ruutuun, ja koiraa sai alusta asti kiihdyttää lähtemään perään, ja siellä ruudussa mentiin kyykkyyn ja huudettiin ruutu, ja ohjaaja vapautti koiran. Mörkö juoksi tässäki hyvin suoraan luokse <3

Noh semmosta.. En just nyt muista mitähän muuta oli, mutta lisään sitten jos mieleen tulee muuta.

Se mitä ollaan parin viikon aikana kotona harjoteltu, on lähinnä tuo alusta, maahan ja pakki. Maahan käskyssä edelleenkin joudun laittaa käden ihan alas, ei osota mitenkää menevänsä muuten maahan.. x) Mutta jospa se siitä etenee kans niinku kaikki muutkin. Menee jo usein aika nopeasti maahan kun sitä harjotellaan, vaikka se nyrkki pitääkin laittaa alas.. Pakki sujuu jo kans melko hyvin, ottaa kerrallaan jo pienen askelen tai pari taaksepäin joka kerta :) Nyt jo välillä sanon vain käskyn ja käsimerkin, enkä enää joka kerta ota itse askelta eteenpäin.

Yritän myös vahvistaa luoksetuloa vielä paljon päivittäin, lenkeillä hihnassa ja vapaana, ja sisälläkin. "Istu" komentoa vahvistetaan myös paljon, tietää selvästi käskyn, mutta ei aina tee vaikka olis nami kädessä valmiina ;) Sillon toistan komennon ehkä kerran tai kahdesti, jonka jälkeen painan kevyesti pyllyä, että on siis pakko noudattaa sitä käskyä.. en tiiä onko tuosta mitään hyötyä, mutta haluan että sen on tavallaan pakko noudattaa käskyä.. O_O

"Irti" komentoa myöskin yritän päivittäin vahvistaa, tottelee komentoa erittäin hyvin, eli jos ottaa vaikka lenkillä suuhun kävyn tai kepin, niin tiputtaa sen yleensä samantien käskystä. Irrottaa hihnankin yleensä heti. ;) Mutta sitten taas jos jotain kovinki hyvää löytyy, ei tottele, kuten esimerkkinä sillon Kuusamon reissulla huoltsikan pihalla nurmikolta löysi omenankodan, jonka ehti huomaamatta ottaa suuhunsa. Näin että nyt se jotain mutustaa ja sanoin "irti", ei päästänyt mutta näin selvästi että tietää mitä pitäis tehdä :D Menin luokse ja laitoin sormet leukojen väliin, ei mitään vastustusta tähän ja törkkäsin sormella kodan pois suusta. Höhö, näki niin hyvin että Mörkö tajusi käskyn mutta ko se omena olis ollu nii hyvväää!!!!! x)

Saapa nähä mitä tänään on kurssilla tarjolla, pitää muistaa ottaa joku taskulamppu mukaan, kun ollaan ehkä ulkona ja se piha on ihan pimee!!!!! :O

-M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti