perjantai 14. lokakuuta 2011

Pentujatkokurssi, neljäs tunti

11.10.2011 Tiistai



"Tiedän, olen komea." ^^
Neljäs kerta oli tiistaina, ja katsotaanpa mitä siitä nyt muistan.


Aloitettiin sellaisella lelun etsinnällä, mitähän hakua se nyt onkaan, nekään lajit ei ole sitten yhtään tuttuja.. Meillä meni se vähän pilalle, kun unohin just tuona kertana lelun kotiin! :/ Aiempina kertoina on ollu lelu mukana, mutta sitä ei oo tarvittu harjotuksissa. HÖ!

Jos istun lattialla, se tarkoittaa että pään täytyy nojata jalkaani vasten <3
Tehtiin siis niin, etä vuorotellen taas, käytiin piilottamassa helppoon paikkaan lelu, jonka koira sitten sai etsiä, ja ihanteellista olis ollut tuoda myöskin se lelu luokse :D No me saatiin ohjaajalta lainaan sellanen vinkulelu, ja kyllä Mörkö siitä oli kiinnostunut, mutta saattoi ehkä johtua silti oudosta lelusta, että harjotus ei kuitenkaan niin hyvin onnistunu. 

Piilotuspaikkana toimi sellainen pieni rajattu nurkkaus, jossa säilytettiin kaikenlaisia tavaroita, agilityjuttuja yms. Koira myöskin näki suoraan tuohon paikkaan, ohjaaja piteli kiinni Mörköstä kun minä kävin lelun piilottamassa. Lelu oli vähän esteen takana, ettei ollut suoraa näköyhteyttä, mutta kuitenkin niin, että kun tuonne alueelle meni, niin se oli helposti havaittavissa. Mörkö meni tosi innokkaasti suoraan sinne nurkkaan, kun palasin takaisin ja käskyllä ja kädellä suuntaa näyttäen vapautin. Hetken se siellä pyöriskeli ja sitten jo tuli poissa, ei oikein tajunnu juttua, vaikka oli tosi innoissaan. Menin sitten avuksi muka etsimään, ja huidoin kädellä siihen alueelle missä lelu on, ja kun Mörkö meni nuuhkimaan tai yhtään siihen lelun lähelle, äkkiä kehuin ja palkkasin. Veikkaan että jos olis ollut oma tuttu lempivinkulelu, olisi todellakin sen napannut suuhunsa ja juossut villisti sinne tänne lelu suussaan x)

Ei me olla muutenkaan vaadittu, ainakaan vielä, tuota tuomista/noutamista, vaikka ollaankin palloa ja frisbeetä nakeltu.. Olishan se mukavaa jos tuo hoksais että sen esineen voi tuoda omistajalle takas :D Mutta se on jo vähän oppinu että juostaan pallon perään, temutaan sen kanssa aikansa ja ihmisetki ehkä tulee mukaan temuamaan, sitten se pallo vaan hylätään jonnekki x) En ota kuitenkaa tuota juttua nyt niin vakavasti, että jos oppii tuomaan ja suostuu sen lisäksi sitä tekemäänkin, niin hyvä juttu, mutta ellei välitä siitä puuhasta, ei haittaa. Heitellään miehen kanssa frisbeetä Mörkölle tällä hetkellä niin, että koira juoksee meidän väliä.. :D Ei sitten tarvii lähtee aina kaukaa hakeen lelua... :P Mörkö kuitenki tykkää juosta lelujen perään kun niitä heitellään. No mutta semmosta siis!

 Mitähän me sitten tehtiinkään... :D

Ainaskin öö öö sellasta mikähän harjotus se on taas, käyttäytymisluottamuskontaktihallintajne. että kun meitä on ryhmässä kuusi paria, mentiin kahteen riviin vastakkain, molemminpuolin siis kolme paria, ja yksitellen koiran kanssa jokainen pari kierteli toisten parien ympäri, käskytti koiraa, juoksi ja käveli, ja koiran kiinnostus oli tarkoitus pitää itsessä koko ajan. Sai tehdä ilman hihnaa tai ainakin mielellään niin että hihnasta ei pidetä kiinni. Uskallan jo päästää hihnasta irti sillon, ku Mörkö selvästi on kiinnostunut vain minusta, niinku tässäki harjotuksessa, kun oli varmuudella nakkia tarjolla tiheään tahtiin x) yritän kyllä välttää aina sitä nakkinenässä etenemistä, mutta kaivan silti ahkerasti taskusta nameja ja hetken pidän kädessä ja sitten palkkaan..

Nyt ei oo joku muistanu leikata kynsiä!!
Ja Mörkö on niin namien perään kyllä, että jos näkee että rapistelen taskua tai  se nuuhkasee kättä että nyt siellä on nami, pysyy kyllä ihan minussa kiinni ja perässä todella hyvin. Vaikka mennään hipoen ohi muista pareista, ei välitä ollenkaan, voi vaikka istuttaa viereen hetkeksi. :) Sitten taas, jos oisin tuonkin aloittanut niin, etten osoita minkäänlaista namin tarjoamista, en olis todellakaan ollut niin kiinnostava, ainakaan niin pitkään.. x) 
 
 
 Tässä ei ollu tarkotus pitää koiraa minkään käskyn alaisena, ei siis komennettu seuraamaan tai tavoiteltu sitä vierellä koko ajan nätisti kulkemista, vaikkakin silti tavoitteena oli, että koira on kiinnostunut omistajastaan ympärillä olevista häiriöistä huolimatta. Tässä harjoituksessa saatiinkin ohjaajalta se "Mörkössä vois olla tokokoiran vikaa" kommentti ^^ Se nimittäin on tainnu oppia seuraamaan tuossa vieressä melko hyvin kotona sillon ku ruuasta tai nameista on kyse ;) Oon opettanu että kädestä ei saa ruokaa napata, ja pidän kättä alhaalla vaikka kantaisin rustoa tai lihanpalaa, ja harvoin enää Mörkö yrittää sitä siitä napata, yleensä muutenkin kävelee vastakkaisella sivulla vieressä. Eikä muuten tarvinnu montaa kertaa sillon ärähtää tai tönästä, ku alettiin tuota harjotella, että tajusi tuonkin asian :) Ja samalla lailla mennään jos on nameja käsi täynnä, ja kävelen toiseen huoneeseen.. Innokkaasti siinä vierellä tassutellaan ja tuhistellaan. :)

Huokuu lämpöä <3
Noh sitten vielä oli luoksetuloa ja odottamista, eli oltiin nuissa samoissa riveissä, ja vuorotellen jokainen meni siitä kujasta niin, että komensi koiran odottamaan, käveli kujan läpi, ja kutsui koiran luokseen. Nyt ohjaaja ei pidellyt koiraa mitenkään kiinni, vaan oli tarkoitus saada se odottamaan käskyllä.. Se meni meillä niin huonosti!! :D Oon niin vähän tuota odottamista harjotellu, enkä oo yhtään vaikeuttanu tasoa siinä! Mörköhän odottaa hienosti ovista kulkiessa kyllä, mutta siinä ei koskaan ajallisesti kestä kauaa, eikä välimatkaa tule. 
 
Rakas
Noh, harjotuksissa siis, minä yritin 2-3 kertaa lähteä kävelemään ja aina hetken kuluttua Mörkö lähti perään. Lopuksi tein niin, että komensin odottamaan, peruutin lyhyen matkan, ja kutsuin luokse ja palkkasin. Tästä sain sitten kotiin ohjeeksi tätä harjoitellessa palaamaan takaisin ja palkkaamaan. Eli ei kutsuta luokse ja palkata, vaan vahvistetaan sitä paikallaan pysymistä siinä, että palataan palkkaamaan. x) Mamin kulta haluis seurata koko ajan!! <3 Mutta ollaan jopa kerran kotonaki jo reenattu odottamista :D hehe...

Aika pimeitä illat jo :O
Se mitä oon yrittäny jaksaa nyt harjotella kotona myös, on tuo puuhun tai mihin vaan sitominen, ja sitten kävelen siitä kauemmas.. Kauheeta vinkunaa ja ulinaa ;( Tein kesällä muutaman kerran tätä, mutta sitten se on jääny ja tässä tulos x) Mun mielestä kuitenki joskus todella nopeastikin rauhottuu paikalleen kun sitoo kiinni, ja vaikka meen pois näkyvistäki joksikin aikaa ja ihmisiä ja koiria kulkee ohi.. Mutta jostain syystä nyt tästä ei oikein meinaa tulla mitään, eikä vielä homma oo edistyny yhtään.

Harjottelua.. ei koiria puistoon! x)
Yritän päästä palkkaamaan aina ku on hiljaa, mutta odotan myös ettei oo aivan levoton.. Usein onki niin että vaikka hiljenee, silti kiskoo ja puree hihnaa ja sitten jo alottaaki uudelleen ulinan. Noh, jospa toistoilla tää alkais sujumaan pikkuhiljaa! Voiskohan tässä hyödyntää myös naksutinta? ku on kauempana ja koira hiljenee, olis kiva saada osotettua se oikea käytös jo siinä. Sitten kun kävelen luokse, innostuu taas, ja mietin pitääkö mun pysähtyä odotteleen että on rauhallinen, ja oonki pysähtyny, mutta onko se tarpeellista? Eihän se koira oo rauhallinen sillon jos, ku se on innoissaan ottamassa mua vastaan... x) Teen asioista aina nii vaikeita! :D


Mutta kurssijuttuihin, en muista mitä muuta me harjoteltiin, joten tuossa nuo nyt tällä kertaa. 

Äsken harjoteltiin alustaa, ja sain palkattua Mörkön niin että molemmat etutassut oli matolla. :) Nyt koskee jokatapauksessa joka kerta tassulla mattoon jo. :) Mies sanooki ku harjotellaan, että jaahas, Mörkö on nakkiautomaatilla :D

Tämmöstä.

-M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti