lauantai 22. lokakuuta 2011

Pentujatkokurssi, viides tunti

Ihana Mörkö ja taustalla meidän ihana kotimme <3
 18.10.2011 Tiistai

Kurssilla käytiin taas uusia juttuja, sekä harjoteltiin ihan sellasia perustottelevaisuusjuttujakin. Tämä on muuten toiseksi viimenen tunti!! :(
Aktivointilelu kelpaa.
Alotettiin harjotukset menemällä ulos. Jonkulaista jäljestystä tässä oli kyseessä, koskapa tallottiin mahdollisimman hyvin n. neliömetrin alue (minulla tais olla paljon pienempi alue.. x)) ja ripoteltiin nameja siihen alueeseen. Koirat oli kauempana odottamassa. Tuolle alueelle myöskin koitettiin hypätä pienen etäisyyden päästä. 
Sittenpä haettiin koirulit, ja ohjattiin ne siihen hajunamineliölle.. Meillä ei tämä sujunu vielä niin hienosti, Mörkö söi lähinnä ne ihan lähimpänä olevat namit ja alkoi heti tuijottamaan minua/ tuli minun luokse. x) Sinänsä kyllä hyvä, vaan tarkotus tässä oliskin ollut jatkaa nuuhkimista ja samalla löytää palkkoja sieltä.. Noh, nuohan oli kaks ekaa harjotusta vasta! :) Ohjasin pariin otteeseen takas hajunamineliölle ja namien löytyessä kannustin Mörköä.. Sitten kun vaikutti ettei kiinnostus ehkä enää riitä, kutsuin äkkiä luokse ja kehuin kauheasti. Eli siis koitin lopettaa harjoituksen ennenkuin Mörkö itse sen lopetti..
NAMI!
Tuon harjoituksen jälkeen siirryttiin sisätiloihin taas. En muista harjoiteltiinko mitään muuta, kun seuraavina harjotuksina muistan lähinnä sellasta hallintareeniä.. x)
Eli vuorotellen taas reenailtiin sellaista, että vuorollaan jokainen pidätteli ensin koiraansa, kun ohjaaja jonkun matkan päässä houkutteli ja innosti koiraa vinkuleluilla ja namikipoilla molemmilla puolilla. Nakkasi siis vinkulelutkin molemmille reunoille. Sitten piti kävellä nuiden lelujen ja namikippojen ohi ja takaisin, mielellään niin että koira on irtaallaan.
Myöskin laalaa kiinnostaa!
Minä kämmäsin jo siinä, että kun otin käyttöön tässä koulutuslelun, joka on Mörkön lempparilelu, se näki sen harjoituksen alussa. Onneksi ohjaaja sai huomion edes vähän kiinnittymään sitten itseensä, kun piilotin lelun paidan alle. x) 
Useammankin kerran.. :)
Toinen kämmi tässä oli minun osalta se, että palkkasin Mörkön väärässä kohdassa!! AAAARRGGHHH!! :/ Annoin olla Mörkön hihnassa mutta en pitänyt kiinni hihnasta, vaan yritin ihan käskyillä ja kehuilla saada Mörkön kiinnittymään minuun, nuiden namien ja lelujen sijaan. Mutta palkkasin Mörköä väärässä kohdassa, eli siinä, kun Mörkö on menossa nuiden lelujen/namien luokse!! Kiinnitin lelulla tuolla hetkellä Mörkön huomion takaisin itseeni. :( En yhtään ajatellut, että Mörkö saa siinä palkan juurikin kun on kiinnostunut menemään sinne kiellettyjen asioiden luokse. HÖ! Noh, nyt olen sitten viisaampi! 
Seuraavaksi mentiin jonkinlaiseen ympyrään, koirat oli ympyrän sisäkehällä, ja siinä sitten tehtiin odotusharjotuksia, kaikki harjoitteli tässä yhtäaikaa. Oli tarkoitus päästä liikkumaan kauemmas selkä koiraan päin, pyörimään ympäri, kyykistymään alas, palaamaan takaisin niin että koira pysyy paikallaan. Sitten vielä liikuuttiin kauemmas, kyykistyttiin selkä koiraan päin ja kutsuttiin luokse. Minä aina pidin päätä sivullepäin kävellessä niin, että näin silmäkulmasta Mörkön ja että se pysyi varmasti paikallaan. Nyt muuten pysyi paikallaan!!
Me ollaankin tuota odottamista harjoteltu viikon ajan melko lailla päivittäin. Tosin muutamalla toistolla vain, sisällä ja ulkona. Kuluneen viikon ajan oon reenaillu tuota odottamista ja muita käskyjä lähellä olevalla luistelukaukalolla. Siinä voiki turvallisesti pitää koiraa vapaana, kun on aidattu alue :D Huono puoli tuossa on se, että kenttä on asfaltoitu :S Kyllä siinä silti odottamista ja sellasia paikallaan olevia käskyjä reenaa, ja vaikka seuraamistakin. Luoksetulot on sitten jo asia erikseen, jos odotuttaa ja juoksuttaa pitkän matkan luokseen. Siinä voi jo toistoilla tassut kärsiä. 
Joskus muutama viikko sitten otettuja kuvia.. :)
Alussa kävelin kaukalon puoliväliin ja takaisin, kun tuota odottamista harjoteltiin. Yhden kerran Mörkö meinasi seurata perässä, toruin ja palasin takaisinpäin, ja istahtikin sitten takaisin ja jäi odottelemaan, ja harjoitus onnistui :) Tänään perjantaina pääsin jo kaukalon toiseen päähän ja takaisin, sekä toiseen päähän ja kutsuin luokse, molemmat onnistui erittäin hienosti! Tässähän ei tosin ole mitään häiriöitä, mutta edistystä kuitenkin ;) 
Toivottavasti en oo käyttäny näitä jo jossain blogipäivityksessä :S
Kotona sisällä odottamista ollaan harjoteltu myös niin, että käväisen pienen hetken nurkan takana ja palaan palkkaamaan, sekin sujuu hienosti. Aikaa en ole vielä pidentäny tuossa, se on sitten seuraavaksi listalla. Tuota ollaan tehty pariin kertaan myös omalla pihalla niin että menen talon nurkan taakse. Siinäkin aikaa pitää pidentää.

Yksinään oleminen johonkin sidottuna on edelleenkin haasteellista. Jaksaa vieläkin vinkua, kaivaa kuoppaa esim. puiston aidan ali, ja muutenkin on levoton. Välillä silti on pidemmänkin aikaa rauhallinen, ja sillon yritän päästä palkkaamaan. Jospa se jossain vaiheessa helpottais, ja ehkä se on jo edistynyt mutta en vain huomaa ja odotan liikaa liian nopeasti. :)
Mörköhän oli remmissä tässä, koska autotie meni niin läheltä.. Se ei estäny poikaa yrittämästä hypätä ojan toiselle puolelle x)
Maahan käsky sujuu sisällä melko hyvin, oon jo nostanut nyrkkiä vähän korkeemmalle. Ulkona sujuu vähän huonommin, pitää alkaa siis myös ulkona tekemään toistoja enemmän. 

Alusta/kontakti reeni on edistynyt myös, eli melko lailla joka kerta laittaa jo molemmat tassut matolle. Vähän se on sellasta maton kuopimista siinä samalla, mutta jokatapauksessa on innostunut reenaamaan tätä ja edistystä on tapahtunut. Edelleenkään tähän ei ole mitään komentosanaa liitettynä.
..Hypyssä kävi niin, että remmi ei riittäny, koira kiepsahti ympäri mätkähtäen pää edellä ojaan eli veteen, tässä tulos, Märkä koira päätä myöten x)
Oon myös alkanut panostamaan taas katsekontaktiin, koska se toko kiinnostaa ja Mörkökin tuntuu kuitenkin näistä harjotuksista tykkäävän (no okei, palkan takia mutta kuitenki!). Oon alkanut odotella katsekontaktia nyt siinäkin, kun Mörkö kävelee vierellä. Aika hienosti ottaa jo kontaktia, tosin heti kun käsi menee taskuun, tuijottaa sen jälkeen vaan kättä.. Välillä jatkankin jo vielä kontaktin hakemista, eli että kun katsoo uudelleen, saakin sitten vasta namin..

Laitan nyt loppuun vielä kuvan tästä punkkikarkotteesta, jota käytettiin Mörköön nyt syksyllä.. Tässä oli mukana kaksi pipetillistä, jotka olikohan painon mukaan juurikin niin, että yksi pipetti alle 15kg ja kaksi yli 15kg. Mörkö oli juurikin hiukan yli tuon painorajan kuitenkin, joten laitettiin niskaan yksi pipetillinen ja hännäntyveneen toinen, ohjeiden mukaan. Reaktiot jännitti, mutta onneksi kaikki meni hyvin, aivan alussa Mörkö yhden kerran kakoi hiukan, ei kovasti, ja sen jälkeen ei muuta reagointia tullut. Mua pelotti kaikenmaailman pahat reaktiot kyllä, onneksi ei mitään tullut!

Tuota karkotettahan päätettiin laittaa siksi, että Mörköstä löytyi n. viikon sisällä kolme punkkia! Tosin ne löytyi sen Kuopion reissun jälkeen, joten uskon että ne tuli sieltä mukaan x).. Koskapa niitä ei aiemmin löytynyt, eikä enää sen jälkeen (tosin okei karkote ole laitettuna :D ), ja kissoiltakaan ei ole koskaan löytynyt punkkeja täällä asuessa.. eikä tosin kuuden vuoden aikana muutenkaan koskaan. :)

Tämmöstä..

-M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti