perjantai 28. lokakuuta 2011

Pentujatkokurssi, kuudes tunti

25.10.2011 Tiistai
Harmillista mutta nyt oli viimeinen tunti pentujatkokurssista! :( Ja kävi vielä niin ohrasesti, että en saanu ilmotettua meitä ajoissa sinne tokon peruskurssille, ja kun ilmottauduin, niin paikat oli jo täynnä :( Jospa joku peruutuspaikka tulis.. Tai ajattelin vielä katella että miten muissa paikoissa on kurssitarjonta nyt loppuvuoden puolella, mutta kun tykkää jostain paikasta niin itse ainakin helposti sinne menen uudelleenkin. :)
Kirjataanpa nyt muistiin, vielä kun jotain ainakin muistan, että mitä viime kerralla tehtiinkään. 

Tunti aloitettiin eräänlaisella vauhtiharjoituksella, jonka tarkoituksena on myöskin saada koiraa irtaantumaan kauemmas. Ohjattiin koira kiertämään jonkun esineen ympäri, sillä tavalla, että vain koira kiertää tuon esineen ja omistaja ei. Meillä oli kierrettävänä sellainen agilityesteen toinen puoli.. 
Uskaltauduin laittamaan olohuoneen maton paikalleen pari viikkoa sitten.. :D Onhan Mörköllä ja Inkalla hirmu rankkaa??
Juoksin koiran kanssa muutaman metrin päästä tuonne aidantolpan luokse, ja kädellä ohjasin Mörköä kiertämään tuon tolpan. Minulla oli vähän alkuhankaluuksia näyttää kädellä sujuvasti että täältä haluan sinun menevän vaikka itse jäänkin tänne, kun se tolppa oli niin korkea, että jouduin nostamaan käden aika korkealle. Välillä meni paremmin, välillä Mörkö kääntyikin ja pyrki pysymään samalla puolella missä minäkin. Ohjasin sitten aina uudelleen kiertämään tuon tolpan ja pomppien ja kehuen mentiin aina sen jälkeen takaisin. Tuo harjotus onkin tärkeä varsinkin agilityssa, että se koira menee sinne käden osoittamaan suuntaan ja irtaantuu silloin omistajasta varman oloisesti. Ja on siitä ilmeisesti muutenkin hyötyä, vaikka en osaa nyt sanoa miksi. Varmaan tuo koiralle (ja omistajalle) varmuutta lisää.
En kylläkään antanu vauhtia..
Seuraavana oli vuorossa lähes jokaisen kurssilaisen yhteinen toive, noutaminen/hakeminen eli lelun palauttaminen! :D 

Aloitettiin harjoitus namikupin avulla. Kupissa on nami odottamassa. Itse tykkäsin istuttaa Mörkön aina harjoituksen ajaksi, niin ei tule peruutus tai väistely niin helposti. Sitten aloitettiin ensin ihan vain kahdella kädellä pitelemään kuonosta kiinni. Tässä ei ollu mitään ongelmaa kun tein tätä harjotusta tosi paljon jo heinäkuun pentukurssin aikana ja sen jälkeen. Edelleenkin välillä otan kuonosta kiinni ja jos pyristelee niin siitä tuleekin pitelyharjotus niin kauan että on rauhallinen. Ja nuiden "hammasongelmien" takia on tullut tutkittua ja sörkittyä Mörkön suuta jos millä lailla :D 
Pitäskö ens kerralla kokeilla mitä sanoo vauhdeista.. x)
Seuraavana oli vuorossa jonkin esineen laittaminen suuhun. Tässä ohjaaja kehoitti olemaan tarkkana, että tuo esine olisi suussa kulmureiden takana, mutta ei kuitenkaan liian takana, ettei koiralla tee mieli alkaa mäyskyttämään esinettä x) Jokainen sai tätä harjotusta varten sellaisen kanttisen pienen puunpätkän. 
Mörkö leikkii kamunsa kanssa..
Mörköllähän on jonkulainen pakkomielle nuihin puihin, pitäs päästä niitä koko ajan jyrsimään, ja kun en ole kieltänyt sitä siitä :S Paitsi parin viime viikon ajan olen alkanut opetteleen että aina sitä keppiä ei saakaan ottaa, joskus kävelläänkin vaan ohi. Ja että lasten kädestä ei saa ottaa!!
Takkatuli on ihana <3
No mutta tuo puupalanen siis asetettiin suuhun tuolla lailla oikeaan kohtaan, sitten pidettiin kaksin käsin kuonosta taas kiinni, ettei koira tiputa lelua kesken kaiken. Lyhyen ajan päästä sitten vapautin suoraan namikupille, jossa meillä on se "jes" sana käytössä. "Jes" tarkoittaa siis että saa hakea namin kupista. Kuonostahan ei sitten puristettu mitenkään kovaa, sen verran vaan hellästi että esine pysyy suussa. :) Niin ja itsellä piti pitää esineestä sitten kiinni vapautettaessa, ettei esine tipahda maahan.  Tässäkin ideana ilmeisesti se, että koira tiputtaa lelun käteen, ei maahan, ja pitää lelua suussaan komentoon asti. 
No, tuota pitää sitten lähteä harjottelemaan ja pidentämään tuota suussa pitämis aikaa ja varmaan siinä voi edetä sitten seuraavaksi siihen, että ei tarvitse enää pitää käsiä kuonon ympärillä.. :) Minkähän komennon tähänki liittäis muuten!!??
Nälkä? :O
Liittyen vielä tähän samaan aiheeseen, harjoteltiin sitten omalla lelulla sillä tavalla, että nakattiin lelu hihnan mitan päähän (tai ne jotku proot tuolla joiden koirat nouti jo, nakkas kyllä kauemmaski ja koirat toi omistajalleen asti lelun x)), ja sitten kun koira meni lelun luo, lähdettiin innoissaan peruuttamaan, ja koiran oli siis tarkoitus tulla luokse lelun kanssa tai ilman. Tässä oli sitten ideana se, että vaikka se lelu onkin mukavaa, niin mukavampaa on kuitenkin palata oman ihmisen luokse. Eikä haitannut vaikka sitä lelua ei vielä tuotukaan luokse, riitti pelkästään jo se, jos koira käy nuuhkimassa lelua. 
Mörkö omistaa tämän jalan ^^
Mörkö meni lelun luokse, saattoi nostaa sen suuhunsakin, mutta kun kehuin ja lähdin peruuttamaan innoissani, tiputti lelun ja palasi luokse. Siitä tuli meillä ohjaajan kanssa mieleen että voisin kokeilla myös sellaista, että ensin peruutan ja sitten vielä palataan yhdessä lelun luokse, ja kädellä voisin hieman näyttää että tässä lelun kohdalla olis kuitenki jotain mielenkiintosta.. x) No, tässä todellakin oli ideana nyt se, että koira ei lähde sen lelun kanssa itsekseen leikkimään omia teitään, vaan pitää mieluisana ihmisensä luo palaamista.
Eräänkin lenkin jälkeen taisi väsyttää..
Ennen reeneihin lähtöä olin muuten harjotellut kierähtämistä Mörkön kanssa, en muista kirjotinko edes viime tunnista sitä, että harjoiteltiin kierähtämistä.. Ohjaaja suositteli temppujen opettelua ihan siksi, että se on hauskaa virikettä koiralle, ja on se omistajallekin :) Mutta kuitenki viime tunnilla sitä harjoteltiin, ja päästiin Mörkön kanssa siihen pisteeseen että se on kyljellään. Siitä se sitten kääntyi aina toiselle puolen ympäri, kun yritin hivuttaa namikättä vielä pidemmälle selän puolelle.. Mutta ennen viime reenejä me taas kotona pitkästä aikaa kokeiltiin tuota kierähtämistä, ja se onnistui! No ekaksi ei millään onnistunu, sitten koitin vielä toiseen suuntaan, ja onnistui pienellä avustuksella :) Eli oli jo itse kääntymässä, melkein selällään, kun sitten toisella kädellä hieman työntämällä avustin kierähtämään kokonaan ympäri. Tuo avustaminen oli ihan sallittuakin, että siitä ei ole haittaa oppimisessa. Reeneissä sitten noutoharjotusten jälkeen kierähdettiin pariin kertaan uusia ohjeita odotellessa myös, tosin taas avustuksella mutta on se edistystä kuitenkin! ^^
Tähystystasot on POP!
Sitten loppuun otettiin pienimuotoinen kisailu. Meitä on siis kuusi koirakkoa, ja meidät jaettiin kolmeen osaan, eli jokainen kisasi ensin pariaan vastaan. Kisassa asetettiin lähtöpaikalle namikuppi, ja kauempana oli molemmilla omat tolpat, jotka koiran piti kiertää kuten ensimmäisessä harjoituksessa oli reenattu. Siitä sitten jokainen voittaja siirtyi finaaliin.. 

Melkein arvasin kuinka meille käy.. :D Olisin voinut tietty ennakoida, mutta ajattelin että nyt pidetään hauskaa ja kokeillaan miten käy x) Mörkö istui siinä namikupin vieressä nätisti ja odotteli mitä seuraavaksi tehdään... Sitten kun lähtölaukaus kuului, minä säntäsin eteenpäin kannustaen Mörköäkin lähtemään liikkeelle reippaasti. Ja lähtihän se liikkeelle, suoraan namikupille XD Noh, sitten minua alko naurattaa ja pompin hetken edes takas että no mitä teen nyt jatkanko vai en, ja sitten päätin että sama kai se tolppa on kuitenki käydä kiertämässä :D Juostiin siis tolpan yli ja ajatuksissani huusin vieläpä jes, sen jälkeen kun tolppa oli saatu kierrettyä.. Tuli itelle kiire mennä laittamaan uutta namia kippoon, että saa siitä jessistä sen namin..  Hävittiin :)
Mörkö hyväksyi uuden maton heti! :)
Lopuksi saatiin vielä todistukset. 

Nyt varmaankin tulee sitten parin kuukauden tauko kursseissa, mutta onhan meillä harjoteltavaa omasta takaa. 

Kierimistä voidaan vielä harjoitella, sehän on vasta ihan alkutekijöissään.

Pakkia voidaan harjotella, sekin on aika epävarmalla pohjalla edelleen, pakittaa jos minä liikun eteenpäin..
Siinä on hyvä kytätä mitä mami seuraavaksi aikoo tehdä xD
Maahan meno onnistui pelkällä sanallisella komennolla eilen keskiviikkona ensimmäisen kerran! Aiemmin olen siis vielä kädellä joka kerta avustanut, pitämällä kättä alhaalla.. Nyt seisoin kädet selän takana tai kylkien vieressä, ja sanoin pelkän komentosanan. Onnistui ^^ Sitä pitää siis oikein urakalla nyt myös vahvistaa.
Mies: "Istu"
Lisäksi aina vaan vahvistetaan luoksetuloa. Istumistakin toistellaan päivittäin useita kertoja, koska se on vähän sellaista että, jos varmasti saan namin, niin istun.. 
Inka: "Tänne se hemmetin makkara!!!!" ^^
Odottaminen on edistyny pikku hiljaa, edelleenkään ei ole varmaa, varsinkaan etäisyyden kasvaessa. Viimeksi toissapäivänä harjotellessa, uudessa paikassa tuolla pellolla vieläpä, nousi kesken kaiken ylös, josta heti "eieieieieieiii" ja istutin takaisin alas ja tein harjoituksen uudelleen.. Kävelen poispäin vielä niin, että pidän päätä sivulle jotta näen jos nousee ja voin reagoida siihen samantien. Yleensä palaan edelleenkin takaisin palkkaamaan, mutta pariin kertaan olen myös kutsunut luokse ja palkannut.
Aada: "Jaksaisinkohan hypätä nuin korkeelle..."
Myöskin se yksinään oleminen, eli tarkoitan siis että jää puuhun tai jonnekin kiinni, ja jää siihen odottamaan ihmisiä, tarvitsee paljon harjotusta. Eilen oli jopa melkein alusta asti koko ajan hiljaa, pientä vinguntaa pariin kertaan vain. Vieläkään ei silti rauhottunut kokonaan, vaan kiertelee ja tekee jotain koko ajan. On se siis edistynyt siitä millaista se joku viikko sitten oli, että huusi lähes koko ajan, kaivoi aidan ali tai yritti vetää itseään irti jne.. Mutta vielä ei ihan rauhallinenkaan ole. Ja vaihtelee päivittäin, välillä paremmin, välillä huonommin. 
NUUH NUUH O_O
Ja ihan uutena juttunahan kohtapuoliin hankitaan Mörkölle valjaat ja aletaan totutella niihin, ja harjoitella vetämistä! ^^
Kynnet käyttöön nin johan sen makkaranki saa suuhunsa ;)
Näiden kaikkien lisäksihän voidaan harjotella kaikkia tunnilla opeteltuja uusia juttuja! Hyvä kun olen kirjottanut reenpäiväkirjaa, niin voin katsoa harjotteluohjeet sitten uudelleen ;) 

-M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti