sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Tokoilua

 Tokon jatkokurssia on vielä kaksi kertaa jäljellä, viimeinen kerta on sopivasti ystävänpäivänä. :)
Seuraavaksi olisikin sitten tokon valmennusryhmä, jos halutaan jatkaa reenailua vielä eteenpäin. Kuullostaa heti paljon "vakavammalta", kun on valmennusryhmä :P Mietiskelin että se kyllä kiinnostaisi, ja kerran viikossa olis tosi hienoa jatkaa, mutta ehkä joka toinen viikko passais nyt kevään ajaksi paremmin meille. Ja eihän toki ole edes varmaa että päästäisiin sinne kurssille, ne kun on alkanu jo tammikuun puolivälissä :O Mutta pitää taas yrittää..
Nyt oon taas pitänyt Mörköllä muutaman viime kerran oikeastaan jatkuvasti hihnaa harjotellessa, vaikka se on tosi hyvin minuun kontaktissa ja seuraa innoissaan. Välillä silti tietyissä tilanteissa esim. jos mennään toisen koiran läheltä, eikä ole suoraan käskyn alaisena, ja toinen koira tuijottaa ja sen lisäksi vielä murisee, Mörkö jää tuijottamaan takaisin, eikä usein reagoi pelkästään sanalliseen kieltoon tai kutsuun, vaan pitää hihnasta nykäistä että jotenkin herää siitä tuijotuksesta. O_O Joten itsellä ei ole ihan 100% varma olo, että tuossa tilanteessa jäisi vain tuijottamiseen ja koska ei aina tottele käskyä, en viitsi ottaa riskiä että pääsee toisen koiran luokse. Varsinkaan kun ei ne kaikki toiset koirat välttämättä ole niin ystävällisiä jos tuntematon innokas koira tulee luokse. x) Joten kun sattuu olemaan ryhmässä muriseviakin yksilöitä, mieluummin pidän hihnassa vaikka jatkuvasti. Monesti hihna on vain kiinni ja roikkuu perässä kun mennään. Siinä tietysti voi olla haittana, voi kompastua remmiin tms. Välillä yritän rohkaistua ja hetkeksi ottaa hihnan kokonaan irti.
Tällä hetkellä mitä ollaan harjoteltu, on perusasento, liikkeelle lähtö, seuraaminen imutuksella, tasapainojuttuja, kääntyminen (vasempaan) seuratessa imutuksella, luoksetuloa, paikallaan oloa istuen ja maaten, luoksepäästävyyttä, maahanmenoa, pysähtymistä, kosketusalustaa (johtaisko se ruutuun?), kapulan pitämistä suussa (viime tunnilla), istu-maahan-istu toistoja (onko näille joku oma termi en tiiä??!! :D ), maahan-ylös seisomaan-maahan, istu- seisomaan-istu, tokoestettä... saatoin unohtaa jotain :D
Listaanpa vähän että miten tällä hetkellä menee ja mitä käskysanoja käytän. Oon erittäin kökkö keksimään käskysanoja uusille jutuille, kun niiden pitäs kuitenkin olla luontevia ja auttais ehkä muistamaan käskyt jos ne jotenkin kuvastais sitä tekemistä, vaikka sillä ei ole koiralle merkitystä, mikä se sana on. Vähän niinku se "haaroväli" sille että koira tulisi jalkojen väliin seisomaan :D Kun siinä yleensä käytetään ihan vaan "väli" ;) hehe...
Perusasento = sivu
Tässä on tapahtunut tämän kurssin aikana jo hienoa edistymistä, sanon käskyn ja samalla een vasemmalla kädellä ranneliikkeellä pyörähdyksen maata kohti. Tajuaa tulla suoraan vasemmalle puolelle, josta vielä lähden ohjaamaan samanlaisella kädenliikkeellä koiran paikalleen. Toki Mörkö on niin korkea, että joudun nostamaan kättäni vähän ylöspäin, varsinkin lopussa kun on tarkoitus istua. Joskus joudutaan vielä korjaamaan asentoa kädellä ohjaten, joskus joudutaan ottamaan ihan uusiksi jos asento menee aivan kökösti.
Liikkeelle lähtö ja seuraaminen (sitten tulevaisuudessa) = ei käskysanaa vielä, mikä se olisi? Aattelin ihan vain Seuraa? Vai tarviiko siihen edes erikseen komentoa?? :D

Tässä ollaan edetty siihen, että päästään melko hyvin liikkeelle, Mörkö erkaantuu helposti minusta kauemmas, joten siinä yritetään parantaa että pysyy lähellä. Johtuu kenties että alussa epähuomiossa kun hain vahvasti katsekontaktia, olin ylävartalo jonkun verran kääntyneenä Mörköön, jotta saisin kunnolla katsekontaktin ja näkisin miten se on vieressä. Alussa otin yhden askeleen, mutta ohjaaja kehotti ottamaan isomman askeleen jotta Mörkö ehtii nousta kunnolla. Siitä seurasi se että aloin ilmeisesti harppaamaan iiiiiison askelen eteenpäin. Pari kertaa sitten ohjaajan kanssa käytiin tätä taas läpi ja hän kysyi "aiotko sitten tulevaisuudessakin lähteä tuolla tavalla liikkeelle?" tarkoittaen siis sellaista valtavaa selkeää harppausta :D Olin ihan että noku käskettiin ottaa isompi askel nii nii nii...... Ohjaaja sitten kehotti ottamaan kaksi normaalia askelta ja pysähtymään sen jälkeen. Minä olin ihan että "ai saanko tehä silleen, eikö se haittaa että otanki kaks askelta??" :D Juu ei haittaa.. Ei sillä että en osais aatella ite ja että teen tosi kirjaimellisesti asioita? :D no mutta sitten jatkettiin kahella normaalilla askelella. Joudun pysähtyessä aloittamaan ajoissa Mörkön ohjaamisen perusasentoon, koska se muuten kävelee ohi, lähtee erkaantumaan, eikä siis pysähdy vierelle istumaan.
Maahan meno = maahan
Harjotellaan vielä vauhdista ja kädellä ohjaten. Välillä kokeilen jättää kättä ylemmäs mutta sitten yleensä heti menee ensin istumaan ja liukuu hitaasti maahan, eli ei osaa vielä ilman ohjausta mennä suoraan maahan. Menee helposti hetken päästä rennompaan löhöasentoon, josta sitten yritetään heti korjata pois.
:D
Ehkä tämä näyttää paremmalta.. :D
Istu = Istu x)
Tämän tajuaa, mutta tekee vain jos huvittaa. Joudun välillä vaatimaan istumisen painamalla peräpäästä istumaan. Yleensä istuu hyvin ensimmäisestä käskystä, tarvittaessa toistan kerran tai kahdesti. Tokoreeneissä istuu yleensä aina ensimmäisestä käskystä, koska tietää että herkkuja tulvii :D
Meni heitetyn lelun luokse ja nosti sen suuhun..
Peruuttaminen = Pakki
Sanon käskysanan ja teen oikealla kädellä sellaisen ranneliikkeen. Joskus istuu ja sillon pitää ottaa uusiksi niin että nousee ensin, jonka jälkeen uudelleen käsky. Astuu askelen tai pari taaksepäin, jää hyvin paikalleen. Ei peruuta yleensä enempää uudella käskyllä, ellen nojaudu eteenpäin tai ota askelta. Joskus vaadin pari askelta lisää, ennenkuin palkka tulee. Ilmeisesti tästä harjoituksesta johtuen monesti pakittaa, jos on innoissaan minun edessäni ja kävelen eteenpäin :D
Kannustin tulemaan luokse ja näin sieltä tullaan, ilman lelua toki x)
Luoksetulo = Tule (nyt ku mietin, olis se voinu olla Tänne)
Tokotunnilla vahva, yleensä tulee hienosti luokse, kun ohjaaja vapauttaa. Kun on toisten vuoro harjoitella ja ollaan yleisönä, ihan sama kuka omistaja kutsuu koiraansa, haluaisi mennä luokse x) Häiriön kanssa ulkona, eli toinen koira tai vieras ihminen, linnut tai hyvä haju, yleensä ei tule luokse. Koitetaankin aina välttää epäonnistumisia, mutta kyllä niitä on ehtinyt tulla.
"Tulossa ollaan!"
Kosketusalusta = Koske
Jos tämä johtaa ruutuun, niin meidän sana on sitten koske ;) edelleenkin harjotellaan 2-5 toistoa innosta riippuen, naksutin, matkaa 2-4m, ei olla harjoteltu esim. ensin istumaan ja siitä käskyllä kontaktiin. Kerran yritettiin, sillon ei vielä tajunnu. Vois yrittää taas vaikeuttaa.
"Heeetki, mitäs tuolla....."
Kapula = ei komentoa, mutta vois olla esim. pidä ?
Harjoteltu palkkakupin kanssa kapulan pitämistä suussa. Pentujatkokurssilla ekan kerran, piiitkän tauon jälkeen viikko sitten aloitettiin uudelleen. Kääntää päätä poispäin kun alan asettamaan kapulan suuhun, mutta sallii asettamisen ja hyväksyy hienosti käsittelyn. Pidän hetken kuonosta ja kapulasta kiinni, jonka jälkeen palkkaus.
"Ainii, olin tuonne menossa!"
Pysähtyminen = ei vielä käskyä, ehkä pysy tai stop ?
Ollaan harjoteltu useammalla tavalla, mm. namien kanssa, nakataan nami kauas, koira juoksee hakemaan, palaa takaisin jolloin nakataan uudelleen koiran eteen nami jolloin sen pitäis seisahtua, ja sitten toiseen suuntaan nami ja uudelleen sama juttu.. Viime kerralla harjoteltiin hyppyyttämällä koiraa, eli käveltiin rauhallisesti eteenpäin ja houkuteltiin koira pomppaamaan ihan vähän ylöspäin, ja kun etutassut on takaisin maassa ja koira ei liikuta jalkojaan, palkka. Tässä ei siis hyppyytelty villisti mahdollisimman korkealle.
Pitää ottaa poseerauskuviaki säännöllisin väliajoin :P
Paikallaan olo istuen/maaten = istu/maahan tai ellen vaadi edellä mainittuja niin silloin odota jolloin pitää vain pysyä paikallaan vaikka seisten..

Ei ole tällä hetkellä kovin kärsivällinen, on ottanu ehkä vähän takapakkia, joten viime kerralla lyhennettiin aikaa ja etäisyyttä. Tällä viikolla kotona olen harjotellut 1-2m etäisyydellä minuutin aikaa istuen, palkkana aktivointilelu nakeilla.. En tiedä onko hyvä harjotus, mutta on pysynyt hyvin paikallaan, viime kerralla nousi kerran seisomaan, ja otettiin uusiksi ja onnistui. Eli tässä nyt pikkuhiljaa pidennetään aikaa/etäisyyttä.
Voi olla haasteellista kuvata...
Tokoeste = hyppy

Ollaan harjoteltu namikupin kanssa esteen yli menemistä, ja sen jälkeen käsiohjauksella hypylle menoa ja kääntymistä. Vielä ei osaa ilman täydellistä ohjausta. Viime kerralla namikupin kanssa harjotellessa ekan kerran pääsi kiertämään esteen ja ehti kupille asti :/
Taas muka ihan boree....
Luoksepäästävyyttä ollaan yritetty joka tunnilla ottaa pari toistoa, ja se tehdään meillä edelleen namien avulla. Mörköä meinaisi kiinnostaa rapsuttelija.

Nämä maahan-istu-maahan-seisomaan-istu jutut on tosi haasteellisia, ollaan harjoteltu istu-maahan eniten, koska se on helpoin ja siinä voi olla tutut käskysanat. Teen käsiohjauksella. Viimeksi alettiin harjotella maasta seisomaan nousemista ja takaisin maahan, takajalat ei meinaa pysyä paikallaan, helposti liikkuu sivulle jne.. Aloitettu harjottelemaan myös istu-seisomaan nousemista, tämäkin haastavaa ja samat jutut kuin edellisessä.
Kärsivällisyys palkitaan?! :P
Tässä on nyt jotain tilannepäivitystä meidän tokoilusta.. Jospa se siitä :D

-M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti