keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Piha/tarhasuunnitelmia

Oon tässä varmaan jo vuoden ajan enempi ja vähempi pallotellu että millä lailla olis parhainta sijoittaa tarha(t) ja aidata pihaa. Viime kesänähän päädyttiin laittamaan tarha talon päätyoven puolelle. Ovi on kodinhoitohuoneen ovi, jota käytetään päivittäisessä kulkemisessa. Ajattelin myös, että siitä kuljetaan koirankin kanssa, kurat ym. ei sitten kulkeudu niin hyvin muualle asuntoon. Lisäksi pesuhuone on khh:n yhteydessä, ja siellä kakkakeleillä kuitenkin huuhdotaan koiran tassut ja masu jne usein huonoilla keleillä. Vaikka harrastetaankin pelkällä pyyhkeellä pyyhkimistä niin pitkälle kuin se riittää x) Hiekkakasoja sitten imuroidaan ja kihvelöidään olohuoneesta :D Mutta jos jonnekki paskaojaan menee rypemään, niin jep kyllä me ihan pestään sillon :D Mutta ei liity nyt kyllä pihasuunnitelmiin eli..
Tarhan nykyinen sijainti
Meidän pihalle tulee vielä lisää täyttömaata, eli on sillä lailla ihan kesken vielä. Siksi mies ei halunnu tehdä tuplasti ellei triplastikki hommaa, että takapiha olisi aidattu kuvan mukaisesti (punainen viiva), ja seuraavana kesänä sitten purettu pihatöiden tieltä, vaan se jäi odottelemaan. Tosin nyt pitkän talven aikana, syksylläkin jo, huomasin että ohhoijjakkaa olispa ollu elämä niiiiiiiiiiiiiiii heleppoa ku olis piha ollut aidattu jo! Olis voinu koiran päästää asioimaan illalla ulos, ja muutenkin viikonloppusin päästää ovesta hengailemaan pihalle aina kun haluaa. Itse ei siellä oikein jaksa muuten vaan pihalla tsuipailla koiran kaverina, ellei ole jotain tekemistä. Ja on tässä myös sekin, että ihan rento fiilis ei enää ole koiran kanssa pihalla touhuta ja leikkiä ja kouluttaa, kun tuossa on silti sellaista piirrettä koko ajan vahvemmin ilmennyt, että jos se lähtee, niin ei pysähdy vaikka pää punasena karjut. Itsellä on sitten jatkuvasti pieni jännitys ja tarkkailu ympäristöön, että huomaisi jos tiellä sattuu koiraihmisiä kulkemaan. Kuitenkin Mörkö on nyt muutaman kerran viime aikoina ihan ilman mitään kohdettakaan yhtäkkiä vaan kauheet spurtit vetässy ja häipyny pois näkyvistä, vaikkakin pysyny vielä tontin rajojen sisällä mitä ilmeisimmin. Mutta eihän tielle pitkä matka ole! :(

Mutta, tuo punanen viiva tontin rajoilla kuvais ny sitä, millä lailla ollaan ajateltu että aidattais takapihaa. Ja tuo tarhan sijainti tuli vään ninkun sillä lailla, että se on lähellä ovea, eli ruokintajutut sujuu tosi näppärästi. Lisäksi koira näkee siitä terassille ja etupihalleki, sillä lailla kesää ajatellen enemmänki. No jos toinen tarha raksaillaan viereen, siitä nyt ei enää terassille näe, ehkä etupihalle vähän ja takapihalle sitten taas enempi.

Puuliiteriki on vielä tekemättä, sekin sitten kesällä olis tarkotus väsätä. Matskut odottelee pressujen alla.. :) Ekaksi ajateltiin, että se tulis niin lähelle tuonne talosta oikea yläkulma, etäisyys piti olla muistaakseni vähintään 8m asuinrakennuksesta.. Tässä ajatus, että ku talvella haetaan niitä takkapuita, niin olis mahdollisimman lähellä liiteri ja sillä lailla lisäis asumismukavuutta vuosien saatossa. Myöskään lumitöitä ei tarvi tietty tehdä niin pitkälle, kuin jos liiteri olis ihan tontin takarajoilla! MUTTA! Nyt minä oon makustellu tätäki asiaa, ja oikeestaan oliskin ehkä parempi, jos se liiteri olis siellä takarajoilla.. Sillon olis tarhoilla paremmin tilaa, ja muutenki sellasta avointa tilaa paremmin, vaikka kyllähän ne koirat sinne liiterin taakse pääsee vaikka se olis tuolla ihan perälläki.. Joten näissä pohjissa liiteri on nyt tuolla taka-alalla..

Mitä olen miettinyt pysyvämmäksi tarhan paikaksi...
No nyt sitten tässä ollessa ja paljon miettineenä, oon välillä ajatellut, että jos tarha(t) kuitenkin olis tuolla takarajalla. Sitten tuo päätyseinän kohtaki pysyis vähän niinku avoimempana ja ehkä siistimpänäki. No siisteydestä en tiiä :O Tässä suunnitelmassa on se huono puoli, että öh öh talvella joutuu kauhee paljo enempi tehä lumitöitä.. :P Ja ruokajutut yms on sitten pidemmän matkan päässä.. :D No tuossa sitten on ihan se, että tarha(t) olis ihan pyörätien varrella, mietin että voiko siitä aiheutua ylimäärästä mekkalaa.. Tosin meillä on ajatuksena laittaa kuusiaitaa kasvamaan, mutta hei, siinä kestää parikymmentä vuotta, ennenku se ehkä jotain näkösuojaa tarjoaa :D Ikävä juttu kyllä :( Haluisin heti sen! Ja myöskin tontin takana on jonkun levysesti harvaa metsää, jonka takana on luistelukaukalo ja leikkipuisto, jossa riittää äksöniä yleensä päivittäin. Siinä olis koiralle kylläki kivasti seurattavaa, sitten taas toisaalta voi aiheuttaa levottomuutta ja enempi metelöintiä? Tai sitten ei, who knows!

Näissä kahdessa tarhan sijainnissa on myös nyt ajatuksena ollu se, että, Mörkö monesti alkaa kiljumaan kun se nyt aina kuulee kun kolistellaan ja puetaan khh:ssa, ja mää oon niin pahanen malamuutin omistaja, että mulla vähäsen ahdistaa joka päivä kuulla sitä kiljumista :S Se osaa ihan hemmetin rasittavalla äänellä huutaa, sellasta sydäntäraastavaa, niinku joku olis puukottamassa, tai että se olis hylätty, tai että ei oo saanu ruokaa ja on ihan kaltoinkohdeltu, eikä sen kanssa harrastettais mitään jne jne...  O_O Tätä se tekee yleensä siis työpäivinä iltapäivällä vähän ennenku se yleensä pääsee lenkille ja sisälle töiden jälkeen.. Varmaan oppinu suunnilleen sen työpäivän päättymisen ajan, ja valmiiksi alkaa sitten kiljumaan, vaikka ikinä ei oo kiljunnalla huomiota saanu :/ No enivei mää oon aina iha rikki sen takia! x)

Niin mää ajattelin, että jos se ei kuulis khhuoneesta mitään ääniä ennakkoon, eikä näkis sen oven sumean lasin läpi liikettä, niin olisko se sillon hiljaa? No kai se voi sen ajan oppia kuitenki.. Ja toisaalta, oppisko se katsomaan olohuoneen ikkunasta, millon valot menee kiinni tms. tai mikä pahinta, kiljuis koko päivän jos näkis ikkunoista liikettä?? :D HUI O_O

Pihan aitaamista..
No sitten vielä mietin, että josko aitaiski koko tontin? Vois myös aidata niin, että takapihan sais erilleen ja etupihan erilleen sillä lailla miten ylemmässä kuvassa menee raja. Ei haluta varmasti autotallin eteen mitään porttisysteemiä jota joutuis avaamaan ja sulkemaan, vaan piha aidattais jotenki ehkä, että autokatoksen viereen sijottuis portti.. Mutta tässä on sitten se homma, ku minä haaveilen jonkulaisista kukkapuskista ja marjapensaista ja ehkä vois pieni kasvimaa olla myös.. Niin sehän meinais sitten, että pitäis kaikki ne jutut erikseen alkaa aitaamaan O_O Meillä oliski sitte aitauksia aitauksien sisässä ja vieressä ja ulkopuolella jne jne.. Vaikka tykkään mää sellasista näteistä aidoistaki ei siinä mittää!! Ajan kanssahan ehtii pikkuhiljaa väkerrellä vaikka ja mitä..

Mutta nyt olis kiva jos sais tähän vähän mielipidettä ja vinkkejä, mikä tuntuis toimivalta ja nimenomaan eri vuodenajat, rutiinien hoito ja tämähän on siis vuodesta toiseen kestävä asia, että olis kiva jos ei heti alkais kyrpiin toteutus!! :D

2 kommenttia:

  1. Mulla on niin huono näkö, etten ihan saa selvää noista teksteistä, mutta kuvittelisin, että hyvä sijainti tarhalle olis sellainen, josta koira näkis hyvin etupihalle tai sinne, missä eniten liikutaan ja touhutaan, koska se voisi vähentää sitä kiljumista :) Tietty on järkevää sijoittaa se niin, että ruokintahommat ja muut käy kätevästi. Sit kannattaa ottaa huomioon, miten sen tarhan saa parhaiten putsattua, eli että onko mahdollisuutta saada vaikka puutarhaletkua tai vastaavaa tarhalle asti ja minkälainen maapohja on, onko siinä mitään kaatoa tai tuleeko salaojitusta tarhoille. Itse haluaisin myös nähdä tarhalle jostain ikkunasta sisältä suoraan, että mitä siellä tapahtuu :)

    T: AM

    VastaaPoista
  2. Nyt tarhalle näkee vaan osittain saunan ikkunasta x) Ja toki yläkerran ikkunasta sitten jotenkin kans.. Takapihalle näkis parhaiten ja "helpoiten" :D Nytkin oikeastaan vain tuosta tarhasta näkis etupihalle, jos toinen tulis perään, siitä ei oikein enää näkis.. Siinä mielessä ehkä sama sitten jos tarhat oliskin pihan perällä. Koirat näkis jonku verran etupihallekki sitten kun takapihan sais aidattua. Nyt ei koira huuda siis jatkuvasti, ja saattaa hetken huutaa jos lähdetään jonnekkin ja ei pääse mukaan, mutta hiljenee sitten kyllä. Pahinta on se iltapäivän kiljunta arkisin, jota nyt useemman viikon kestäny.. x)Puutarhaletkun pitäis yltää tontin perällekkin, hyvä pointti! Vielä on sorapohja, mietittiin laattoja, jotka helppo kesällä puhdistaa paskoista, eikä lähde kivet mukana ;D En tienny että tarhoissa on kaadot?? :D

    VastaaPoista