perjantai 23. marraskuuta 2012

Pedon lääkärireissu 14.11.


Pedolla oli hammaslääkäri 14.11. keskiviikkona. Tarkoitus oli kuvata yläetuhampaat, ja toimia sitten sen mukaan, miltä näyttää. Eläinlääkäri osasi kyllä sanoa, että varmasti sieltä hammas poistetaan.

Peto sai piikin takapäähän, minä pidin etupäästä varmuuden vuoksi kiinni ja rapsuttelin. Vähäsen se kai nipisti, mutta pian asia unohtui. Aineen vaikuttaessa Peto ehti hetken aikaa tutkia tutkimishuonetta.

Mitenkähän tuonne pöydälle pääsisi, siellä on varmasti syötävää...
Muutaman minuutin Peto ehti nuuhkia ja käydä läpi huoneen jokaisen nurkan. Piti vahtia, että ei ota leluksi mitään lääkärin tarvikkeita x) Sitten aine alkoikin vaikuttaa, ja koira tuupertui pikkuhiljaa niille sijoilleen.




Peto jäi leikattavaksi, ja me lähdimme Mörkön kanssa kävelylle. Mörkölle teki ihan hyvää päästä uuteen ympäristöön pitkästä aikaa, ja oli siinä meillekin vaihtelua. On se aika tylsää oikeasti hihnalenkkeillä samoja maisemia aina vaan.. Mörköllä olikin nyt lupa nuuhkia ja tutkia, eikä pidetty yhtään kiirettä etenemisen kanssa. :)

Sittenpä menimme katsomaan, joko koira on herännyt. Lääkäri toi tokkuraisen Pedon meille. Pieneltä olikin leikattu kaksi hammasta. Toinen oli ylimääräinen rautahammas, ja toinen oikea rautahammas, mutta molemmat oli vinossa/väärässä kohdassa ja ahtaasti, joten parempi oli poistaa molemmat. Lääkärin mukaan toisen olisi toki voinut jättää paikoilleen ja toivoa, että suoristuisi ja siirtyisi oikealle paikalleen, mutta tulehdusriski olisi ollut suurempi (juureen olisi helposto voinut päästä moskaa kun hampaat oli ollut niin lähekkäin), ja sitten taas jos hammas ei asemoidu, olisi uusi leikkaus edessä. Olin tyytyväinen lääkärin päätökseen leikata molemmat pois. Mieluummin vain yksi leikkaus, ja sillä tavalla, että hoidetaan kerralla asiat hyvin. :)

Saatiin hampaista kuva sähköpostiin. Tämmöiseltä näytti:


Tuossa kuvassa huomaa hyvin, kun katsoo juuria molemmin puolin, että ylemmällä puolella juurilla on selkeät raot ja muutenkin juuret on suorat jne. Alemmalla puolella juuret on ahtaasti, kiinni toisissaan ja vinossakin. Nyt tuossa kohdassa on reikä :D

Kotimatkalla Pedolla tuli pisut ja kakat autoon, ja kuolakin sillä valui. Ei kyllä ollenkaan itkenyt. Mörkö taisi siinä kakkimishetkellä vähän sanoa, muuten sekin oli nätisti omalla puolellaan.

Kotona Peto oli edelleenkin hieman tokkurassa, sillä kesti joku tovi pihalla, kun se vain seistä törrötti paikoillaan ja ihmetteli. Sitten se totesi kai, että jospa kävisin pisulla kuitenkin, ja lähti ravaamaan talon taakse :D Siellä se kävi asioimassa ja sitten se itse meni terassin portaat ihan normaaliin tapaan ja halusi sisälle :)

Houkuttelin Pedon viltille makoilemaan, joku hetki siinä yhdessä köllöteltiin ja sitten pieni malttoi pötkötellä pari tuntia paikoillaan. :) Hyvissä ajoin ennen iltaruokaa kuitenkin virkkusi, ja alkoi ruokaa vaatimaan :D Pari eka vuorokautta ruuaksi sai hyvin pehmitettyjä nappuloita jogurtissa/piimässä. Sitten alkoi jo jyrsiä leluja ja vähän muutakin kokeili, niin aloin antamaan rustoluita ym. ja melko nopeasti siirryttiin ihan normaaliin ruokintaan. :) Missään vaiheessa ei ollut pienellä massu onneksi sekaisin.

Kipulääkettä oli kolmeksi vuorokaudeksi, yksi tabletti iltaisin. Toivon mukaan leikkauskohta ei tulehdu tai mitään, tähän mennessä ei olla vielä huomattu mitään kummallisempaa, ihan normaali koira ollut siitä lähtien kun tokkurastaan selveni :) Reipas pieni. :)



Itselleni on vielä epäselvää se, mistä yleensä nuo ylimääräiset hampaat johtuu. Onko se geeneissä, perinnöllistä, vai onko se yleensä vain sattumaa. Purentavika kuitenkin periytyy. Peto on silti ensimmäinen Karhukallion pentu, jolla on jotain poikkeavuutta purukalustossa. :)

Jonkulaisen paperin saan lääkäriltä Kennelliittoa varten, en tiedä millaisen, mutta pyysi käymään täyttämään tietoja. Yritänpä samalla kysyä, osaako lääkäri sanoa mitään enempää tuohon hammasasiaan. :)

-M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti