keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Mörkö ja Emmi 6.5.


Pojoink!
Viime sunnuntaina treffattiin piiiitkästä aikaa Emmiä! Taisi olla melkein puolen vuoden tauko! O_O

Mitähän kohta tapahtuu..
Joulua ennen viimeksi tavattiin, ja silloin Emmillä oli alkamassa juoksut.

Kabuummm!
Sitten välillä tuli aina mieleen että pitäis ehdottaa koiratreffiä, mutta aina oli kaikenlaista ohjelmaa ja aina se ehdottelu jäi.

Emmi johdatti Mörkön ojaan ;)
Sitten Emmi tuli tosi kipeäksi, luunpala jotenkin rikkoi sisuksia, ja tilanne oli todellakin erittäin vakava :( Mutta Emmi toipuikin yllättävän nopeasti loukkaantumisesta! Ihana Emmi!! \o/


Ja sitten Emmillä ilmeisesti alkoi uudelleen juoksut, jos käsitin oikein.. :D Joten tuli pitkä tauko O_O

Mörkö jyrää -_-
Mietittiin että mitenhän leikit sujuu, kun Mörkö on kasvanut hirmuisesti ja sitä urosta pukkailee pikku hiljaa aina lisää esiin.

Jäätiin seisoskelemaan, niin alkoi kisuaminen..
Mutta kun ajettiin mökin pihalle, Emmi oli jo vastassa ja aivan hemeleissään, taisi nähdä Mörkösen! :D Tuhmuri meinasi juosta auton kyljessä kun vielä ajettiin, oli niin touhussaan, meidän piti jarrutella ja odotella että malttaa mennä pois, ettei pian jää alle x)

Leikki oli melko hiljaista.
Mörkö huomasi myös Emmin ja oli tosi innoissaan, odotteli että jokojokojokojoko pääsen autosta pois??!!!


Kysyin tädiltä, että ottaisinko Mörkön varmuuden vuoksi ensin hihnaan, ja katsotaan mitä sanovat toisistaan. Mutta koska Emmi oli irti, täti sanoi, että se ei olisi reilua, kun toinen on irti ja toinen remmissä. Joten nappasin vain pannasta kiinni, annoin luvan hypätä kontista alas, ja sitten odotettiin että Mörkö ei tempoile vaan rauhottuu ja tarjoaa kontaktia. Sen jälkeen koitti VAPAUS! :D


Heti tuli aivan loistavat takaa-ajot päälle. Hirmuinen riemu, ja omasta mielestä erittäinkin positiivisella ja hyvällä meiningillä!

Sekopäät..
 Selvästi muistivat toisensa vaikka taukoa olikin ollut. Olin ehkä vähäsen odotellut, että leikit voisi kangerrella ainakin aluksi. Mutta aivan mahtavaa menoa! Ajattelin, että jos kuitenkin liikutaan vähäsen, niin ei pääse sitten innostuksissaan ainakaan Mörkö menemään liian kovakouraiseksi. x)

Mistä tietää pureeko oikeasti ja kipeästi?
Minusta paikallaan ollessakin leikki sujui melko hyvin. Jonkin verran alkoi kuulumaan sanomista molemmin puolin. Silti minusta näytti että edelleenkin menee vallan hienosti. x) Ehkä minä vertasin näitä treffejä Taran tapaamiseen, koska Tara oli paljon ärhäkämpi ja ei oikein jaksanut yhtään Mörköä :D Siellä sitä ääntä ja irvistelyä vasta kuuluikin, ja jos hetkenkään olivat paikallaan, piti mennä puuttumaan. Liikkuessa sujui kyllä hyvin..

Stanan penikka asetu!!!! ;)
Mutta jotenkin hämmästyin, kun Mörköä kommentoitiin, että "Mörkö puree, Emmi ei pure" :O Aloin seuraamaan enemmän ja tarkemmin, ja en minä huomannut että Mörkö olisi purrut. En minä ikinä ole huomannut että Mörkö puree. Kyllä se haukkaa ja nappasee poskikarvoista ja kylkikarvoista ja ilmeisesti ottaa joskus päänkin suuhunsa, mutta en minä ole huomannut että se puraisee, eikä siitä ole ne harvat leikkikaverit ärähtäneet/vingahtaneet tms. jos on karvoista napannut tai roikkunut.

Mörkö ravistelee..
Minä nyt olen välillä tätä pohtinut, koska tottakai sellainen väite, että oma koira puree, jää kaihertamaan mieltä! Haluaisin osata nähdä, että pureeko se oikeasti, ja tottakai silloin haluan puuttua, korjata ja lopettaa leikit.

Emmi ravistelee. :D
Itse olin ihan innoissani siitä, kuinka hyvin koirilla sujui leikki. Mutta taidan olla aika surkea koiranomistaja, kun en osaa katsoa milloin koira alkaa käyttäytyä huonosti :/


 Mutta kun sitä pientä ärähtelyä alkoi kuulumaan, lähdettiin pienelle kävelykierrokselle. Siinä Mörkökin pääsi tekemään kunnon juoksuspurtteja, ja Emmi sai välillä jopa olla rauhassa. :D Suurimman osan ajasta Mörkö kyllä meni tiiviisti Emmin mukana.






Olin miettinyt vetolenkin tekemistä ennen koiratreffejä, juurikin siitä syystä että tiesin, että Mörköllä riittää virtaa pidemmäksi aikaa kuin Emmillä. Emmi oli jo mökilläkin ehtinyt jonkun aikaa olla, ennenkuin me tultiin, ja oltiin käyty vain pieni pissalenkki ennen lähtöä. Mutta oltiin vähän unikekoja aamulla, ja vetolenkki olisi siirtänyt lähtöä taas tunnilla, joten se jäi tekemättä.


Tulevaisuudessa tehdään sitten aina ennen koiratreffejä vetokierros. x)

Mörkö osaa jo tehdä ihan kohtalaisia loikkia ;)
Emmi päätti mennä pulahtamaan.
Emmi tykkää uimisesta ja meneekin aina vetisiin ojiin ja missä vain vettä löytyy. Kävi tuossakin pulahtamassa ja arvatkaas vaan oliko meillä niin kiva Mörkö. Meni touhottamaan rannalle kun Emmi oli poissa tulossa x) Kivaa toisella yrittää nousta virtaavasta vedestä jyrkkää pengertä ylös rannalle :D Kyllä Emmi sieltä hyvin pois kuitenkin pääsi :)

Emmin ravistelu oli niin mielenkiintosta :D


Ärsyttääköhän Emmiä..? :D

Näyttääkö siltä että eivät tulisi oikein toimeen keskenään?
Kuvistahan on tietenkin vaikeaa nähdä, miten leikki on sujunut ja millaista se oli. Näyttääkö jotkut kuvat oikeasti pahoilta? Osaako kukaan sanoa mielipidettä? :D
Ihana Emmi :)
Tollo Mörkö ;)
Sitten lähdettiin takaisinpäin mökille..


Ekan kerran näin, että Mörkö houkutteli Emmin peräänsä! On se voinut aiemminkin pyytää, mutta tämä oli eka kerta kun minä huomasin :D




Takaa-ajo kääntyi nopeasti perinteisemmäksi, eli Mörkö jahtaa Emmiä x) Emmi on niin nopea ja ketterä, että saa pian Mörkön kiinni. Mörkö taas on niin hidas ja kömpelö, että jahdatessaan Emmiä, oikaisee aina kun mahdollista. Epäreilua peliä! :P


-_-
x)
Sitten päästiin takaisin mökin pihalle. Ilmeisesti Mörkö oli saanut pahimmat sekopäisyydet purettua, ja vuorossa olikin leppoisaa keppurointia ja halailua maassa.


Tässä sitten jossain vaiheessa Emmille tuli pieni haaveri. Me ei tädin kanssa hoksattu mitään, kuin vasta sitten, kun tädin mies sanoi, että eiköhän ole aika lopettaa leikit, kun Emmistä vuotaa verta. Minä jo säikähdin ja silmät pyöreinä katsoin että mitämitä missä ja voi ei! Pieni punainen täppi oli oikeasta silmästä muutama sentti alaspäin. Onneksi ei silmään sitten osunut.

Vielä ei näy mitään..

Eikä vieläkään näy, tätikin oli koko ajan ihan koirien vieressä.. :O
Itse en taaskaan kuullut minkäänlaista ärinää, murinaa, vinkua tms. mikä olisi kertonut, että nyt kävi kipeästi, tai että leikki menee liian pitkälle :(

Onko tämä jo alistamista, vai leikkipainiskelua?
Tässä vaiheessa suunnilleen se vekki on ilmaantunut, ja näillä tienoilla sitten otin Mörkön pois ja remmiin ja lopetettiin leikkimiset.

Tässä ei oikein näy oikea puoli Emmin naamasta, mutta siellä pitäisi jo täpin olla.
Minä tietenkin omassa mielessäni löin itseäni kämmenellä otsaan ja toruin mielessäni että miksi en huomannut aiemmin mitään!

Mietin tädin kanssa, että hammasko siihen on osunut, mutta täti veikkasi että kynsi osunut. Ei kuulemma pahasti käynyt. Kysyin minä että tavataanko uudelleen, niin kyllä täti meinasi että sopii :D

Mutta onko se poskikarvoissa roikkuminen ja närppiminen nyt normaalia vai epänormaalia koirien leikeissä? Miten muiden koirat leikkii?? Nyt kertokaapa!! Niin tiedän, onko Mörkön leikki vääränlaista/huonoa.. ja Voiko sitä leikkikäyttäytymistä yrittää muokata? Ja jos voi, niin miten? :D

-M

4 kommenttia:

  1. Minusta kuvat näyttää tosi kivalta ja ihan täysin normaalilta leikkimiseltä, en saa sellaista vaikutelmaa, että toinen olisi koko ajan selällään tai jahdattavana tai kummallakaan olisi mitään stressiä.

    Minä joudun aina selittelemään koirapuistossa, kun pikkukoirien puolelta ruvetaan huolestuneina ja kauhistuneina kommentoimaan Kitan ja Tuvaqin leikkiä, että ne todellakin leikkivät ihan sulassa sovussa. Kauheasti jahtaavat toisiaan, taklaavat, eli juoksevat toisiaan kumoon, Kita tekee Tuvaqille (jo pikkupennusta asti ja edelleen) sitä, että ottaa hampailla kaulanahasta ja heittää Tuvaqin ilmojen halki esim aitaa päin niin, että se todellakin mäiskähtää päin aitaa tai seinää tai maata. 9-viikkoinen Tuvaq lensi kaaressa myös prutikkaan, joka on siis uimakuoppa ja vesi melkein kaksi metriä syvää siinä kohtaa...sitten se vain lähti uimaan rantaan. Myös mereen Kita on sen heittänyt kun se oli aivan pieni, 10 viikkoa. Koirapuistoleikeissä myös äristään ja karjutaan sellaisella äänellä, että aina on joku puuttumassa siihen, toista raahataan esim. takajalasta tai selkänahasta pitkin maata yli kymmenen metriä. Kita saattaa myös maata Tuvaqin päällä pitkiä aikoja, eikä päästä sitä ylös.
    Minä kyllä näen milloin leikki muuttuu rähinäksi, se on ihan selvää. Kaikenlaiset ärinät ja pörinät ja irvistelyt kuuluu leikkimiseen, samoin poskissa roikkuminen, hännästä kiskominen, taklaaminen, astumisliikkeet, retuuttaminen ja tapporavistuskin ovat leikkiä ja jos koirat vaikuttavat tasaväkisiltä eikä kumpikaan pyri ahdistuneena pois ja kieltäydy leikkimästä, niin antaa mennä vaan :)

    Jos meno kiihtyy niin, että kierrokset uhkaavat mennä rähinän puolelle, välillä voi kaverukset erottaa toisistaan hetkeksi, pyytää kontaktia omilla tahoillaan ja rauhoittua pikku hetki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HUI Miten kovasti Kita leikkii Tupakin kanssa!! :D Mörkö on kuule saanu niin nättiä kohtelua näköjään pennusta asti, ei mitään tuollaista, kuullostaa kamalalta :D

      Tuo leikkihetki Emmin kanssa tosiaankin omasta mielestäni meni niin älyttömän hyvin, siis mun mielestä ihan minimaalista murinaa/ärinää saattoi kuulua, varsinkin leikin alussa kun jäätiin seisoskelemaan. Mörkö ei myöskään mun mielestä kertaakaan yrittänyt selkään hypätä, joka oli tosi hassua?? :D

      Ja tosiaan itse en kuullut enkä nähnyt mitään erikoista kun se vekki tuli, siinä ne röhkivät ja keppuroivat melko lepposasti jo.

      Sen kyllä huomasin jo että Emmiä alkoi kyllä väsyttämään, siinä mielessäkin oli jo aika lopettaa, mutta toisaalta kun se lopputemuaminen oli mun mielestä niin rauhallista, ajattelin että voivat siinä vähän touhuilla vielä.

      Mutta kyllä tuollainen puremiskommentti pistää kummasti miettimään, ihan tosissaan että eihän se oma koira vaan oikeastikin pure! :S

      Poista
  2. Rikillä on myös leikissä "repimistä" eli roikkuu toisen kaulassa ja niskassa ja yrittää saada kiinni mistä vaan saisi. Juoksuleikit ei Rikin mielestä ole kovin kivoja, kun on tosiaan Rikikin hieman hidas ja kömpelö.. :D Painimisleikit sitten voivatkin olla rajuja. On siinä touhussa toiselta pennulta hammaskin irronnut. Mutta samalla tavalla muutkin koirat roikkuvat Rikissä kiinni. Rikillä on aina kaula ja niska ihan märkinä toisen koiran kuolasta. Ja on todistettu leuassa roikkumista ja alistamista ym ym. Normaalia leikkiä. Toiset vaan ottavat nämä asiat herkemmin kuin toiset. Ja ymmärrän kyllä, että koirien leikit saattavat joistakin näyttää tappelulta, mutta tarkemmin kun koirankin sielun elämään tutustuu, ymmärtää kyllä leikin. (En kyllä sano, että itsekään aina ymmärtäisin :D) Samanlaista leikkiä Rikillä on äitini kissan kanssa! Ja hyvin tasaväkisiä ovat, eikä ole kertaakaan väliin tarvinnut mennä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, että samaa meininkiä muuallakin :D Ja kaikki sanoo että kyllä sen tosi tilanteen sitten huomaa leikistä, mutta enpä tiiä hoksaisinko ;D

      Nyt Mörkö pysyi muuten tuosta kuolasta melko puhtaana, mutta kyllä aiemmissa leikeissä näillä kahdellakin molemmat ovat olleet ihanan limaisia leikin päätteeksi :D

      Meillä ei ihan kisut meinaa lämmetä Mörkölle, mutta toinen paremmin sietää. Saattaa alkaa vähän keppuroimaan jaloissa ja muka puree Mörköä, mutta sitten kun Mörkö alkaa louskutteleen, niin kummasti meinaa kisu täppäillä jos ei Mörkö tajua lopettaa :D

      Poista