tiistai 8. toukokuuta 2012

Veto ja toko


Maanantaina elikkäs eilettäin käytiin siis tokoilemassa. Sitä ennen halusin käydä vetolenkillä puristamassa pahimmat höyryt pois, ettei ihan hyppelis seinille sitten siellä tokossa.

Käytiin jäniksen kanssa pyörälenkillä, matka 2,8km. Sovittiin jäniksen kanssa, että hän menee jonkunlaisen kierroksen ja me seuraamme perässä. Mutta nyt ei jänis ollut tajunnut yhtään, että _ei_ kierrellä asfaltilla, vaan mennään mahdollisimman lyhyttä reittiä sinne sorateille. Ja vaikka sanoin siitä puolivälissäkin vielä, kun ei oltu keskusteltu reitistä tarkemmin, jänis vain huutelee että no seuraa perässä niin näet mistä mennään, hän kiertelee eri reittejä! Ja eiköhän loppumatkakin kierrelty asfaltilla x) Mutta jospa mun kiukkunen saarna meni nyt kaaliin oikeesti, että tulevaisuudessa vähän viisaammin sitten. :D Tulipahan useampi pysähtymisharjotus, ja liikkeellelähtö.

Ja kun osaisin opettaa menemään sitä pientaretta, niin laajenis vähän nuo reittivalikoimat kyllä. Mutta vielä ei osaa, ennemminkin siirtyy keskelle tietä jos mahdollista x)

Kovin innokasta vetäminen ei koko ajan ollut, eilen oli vielä iltapäivälläkin melko lämmintä. Tai sitten ei vaan huvittanut, tai ei ollut tarpeeksi taukoa edellisestä kerrasta, eli sunnuntaista.. Kun viimeisin pysäytys tuli ennen kotia, poitsu ei meinannut enää jatkaa matkaa :O Mutta oli niin lyhyesti enää kotiin, että kannustettiin yhdessä ja lähti sitten innokkaasti liikkeelle, loppuspurttikin saatiin aikaan! Tosin taas sellanen 5-10m pihatietä ennen tuli sellasta hidastelua, vaikka aloin itse pyöräillä apuna ja kannustaa.. Juomakin oli siellä valmiina odottamassa, mutta ei :D

Hirveästi ei juomaa ottanut, saattoi ehkä johtua lyhyemmästä lenkistä. Nyt kun ilmat lämmenneet, ja tuntuu että Mörkö ei hirveästi tarhassakaan vettä juo aamuruuan jälkeen, olen vetopäivinä antanut 1-2h ennen reeniä 2-4dl juomaa. Sen on yleensä juonut kaiken. Pidemmillä lenkeillä on kyllä juonut sen jälkeenjuomankin x)

Tokossa olisi varmasti ollut kamalampaa ilman tuota treeniä, mutta nyt Mörkö keskittyikin yllättävän hyvin yhdessä tekemiseen. Taukoa kuitenkin on ollut useita viikkoja viime hallitreeneistä, ja kotitokoilusta myös. Olin tosi positiivisesti yllättynyt miten hienosti poitsu teki. (Varsinkin kun tokotuntia odotellessa oli ne rähinät)

Aloitin ihan sellaisesta mitä Mörkö osaa jo melko hyvin, eli perusasentoa ja maahanmenoa. Ne menee jo tosi hienosti, tai ainakin ne on edistyneet. :D Mun oli tarkoitus perusasennosta kysyä, kuinka voisin viedä sitä eteenpäin, kun tällä hetkellä ollaan päästy siihen, että yleensä riittää pelkkä komento, niin Mörkö tulee sivulle, mutta tunkee edelleenkin sitten kämmentä vasten asettuessaan perusasentoon. Eli käytän vielä käsiohjausta siinä kun kääntyy vierelle. Sen häivyttäminen olis seuraavaksi ohjelmassa.

Maahanmenossa ollaan siinä vaiheessa, että nyt maahan mennään aika nopeasti, kun vähän innostetaan ja touhotetaan ja peruutan, yhtäkkiä kumarran ja sanon maahan. Välillä onnistunut myös paikaltaan tehdessä, kumarran ja käsky, menee aika nopeasti. Eli nyt on jäänyt aika hyvin käsiohjaus jo pois. :)

Ohjattuna harjoituksena ensimmäisenä tuli liikkeestä pysähtyminen. Me ei olla pysähtymistä varsinaisesti edes harjoiteltu, opettelutekniikoita lähinnä vain. Mörkö tykkää pomppureenistä TOSI paljon x) Tarjoaa sitä joskus ihan muutenkin vain :D Ja se ei siis ole mitään vasten hyppelyä, vaan sellanen ihana söpö tönkköpomppu :D 

Me harjoiteltiin tätä pysähtymistä tälläkin kertaa "tönkköpompulla" x) Saatiin jopa näyttää mallia yhdelle toiselle koirakolle! ;) Pari kertaa piti tunnostella, ennenkuin Mörkö hoksasi taas etä nyt oikeasti reenaillaan tätä juttua, eikä hötkypomputella miten sattuu namin perässä. Meillä ei myöskään seuraaminen vielä onnistu, mutta tehtiin tavallaan imutuksella tätä juttua. Ohjasin namilla Mörköä eteenpäin vierellä, ja nostin namin niin ylös, että teki pompun ja paikallaan seisoessa sitten palkkaus. Mörkö ei yleensä tule vierelle istumaan perusasentoon kun pysähdyn, joudun sen aina ohjaamaan takaisin sivulle. Nyt sitten oli jatkuvasti istumassa kun pysähdyin, ja tarkoitus oli jäädä seisomaan! :D Mutta päästiin me lopulta siihen että seisoi :)

Sen jälkeen lähdettiin hakemaan sitä paikallaan pysymistä. Sitä harjoittelin sitten taas sillä lailla, että itse peruutin, ja namilla pompautin Mörkön paikalleen seisomaan, ja sitten käsieleellä näytin että pysyppäs vielä paikallaan. Aluksi tämä oli taas haastavaa, kun aiemmin ollaan aina lähdetty namilla uudelleen heti perään liikkeelle ja uusi pomppu jne. Mutta muutaman harjottelukerran jälkeen Mörkö alkoi pysymään paikallaan kun siirsin käden kauemmas. Jee! :D

Sitten tehtiin sellanen leikkimielinen kilpailu, joka minua jännitti tosi paljon, mutta joka itseasiassa oli tosi hauskaa! Ajattelin että kun ei me osata mitään tokojuttuja oikeasti vielä, niin ihan tylsää jotain vaikeita juttuja alkaa "kisailemaan". Mutta ei kilpailussa ollutkaan varsinaisesti tokoliikkeitä! :) Mentiin kaikki ympyrään, ja käveltiin ympäriinsä, ja saatiin aina jokin tehtävä, ja se joka suoriutui viimeisenä, tipahti aina pois.

En taida ihan jokaista hommaa muistaa, mutta kerron ne mitä muista. Yksi tehtävä oli kopin ottaminen namista. Meillä ei onnistunut ekalla kertaa :D Mutta sitten sain jotenkin tiputettua namin Mörkön suuhun :D

Yksi tehtävä taisi olla perusasento, jos en muista väärin.. Yksi tehtävä oli, että koiran piti mennä jalkojen väliin. Asennolla ei ollut väliä. Namilla ohjasin Mörkön takaa jalkojen väliin, johon se sitten istahti. Mörkö ei mahdu kunnolla seisomaan mun jalkojen välissä..

Yksi tehtävä oli kieriminen maassa. Melko hankalaa oli mutta ei tipahdettu tässäkään :D Tuntuu että joku tehtävä on unohtunut, mutta lopuksi ennen viimeistä tehtävää yhden toisen parin lisäksi oltiin jäljellä minä ja Mörkö!!!! :)

Viimeisenä tehtävänä oli, että ohjaajan piti olla nelinkontin, ja koiran piti mennä maahan ohjaajan alle. :D Tässä hävittiin ehkä sekunnilla toiselle koirakolle, PLÄÄH :D Toiseksi tultiin siis :D

Tästä olin tosi ylpeä Mörköstä, teki tosi hienosti ja vaikka pyörittiin pientä ympyrää, muut koirakot lähellä, vaihdeltiin suuntaa ja hösläiltiin, niin keskittyi tosi hienosti minuun välittämättä edessä tai takana tulevista koirakoista! Ihana Mörkönen osaa kyllä jos haluaa!!

Lopuksi harjoiteltiin noutoja, mikä tarkoitti meillä lähinnä kapulan pitämistä suussa. Tätäkään ei olla harjoiteltu sitten viime kerran :D Sillon meinas olla samaa meininkiä, eli heti kun hellitän otetta kuonon ympäriltä, suu meinaa aueta. Mörkö läähätti hurjan paljon, ja se kapula eli joku neliskanttinen rimanpätkä oli aika lailla samantien täysin limaisen märkä x) Ja kuola valui suusta.. Ei sillä että vissiin kuuma oli siellä hallissa touhottaa?

Mutta kyselin mitä voisin  tehdä, että pitäisi kapulasta kiinni, vaikka hellitänkin kuonosta. Ja kuonostahan on aina pidetty hellästi kiinni, ei paineta eikä puristella. Mutta sain oikeastaan ohjeeksi vain, että välillä yritän hellittää ja kun meinaa avata leukojaan, laitan kädet takaisin, ja sitä toistelen ja yritän päästä palkkaamaan aina kun edes hetken pitää kiinni kapulasta kädet irti kuonosta.

En jaksa nyt ressata näytä tokojuttuja, mennee miten mennee ja etenee miten etenee! :D

Nyt on suihkepullo ostettu, mietin ottaisinko sen mukaan huomiseen tokoon?! Ei olla sitä päästy vielä käyttämään, mutta siellähän oliski hyvä paikka opetella? :D Huominen toko on myös korvaava kerta, ja sen jälkeen jäädään taas tauolle ohjatusta reenistä.

Tänään on ollut taukoa vetämisestä, tehtiin 2h metsäilylenkki hihnassa ja vapaana, huomenna voidaan taas vetää ennen tokoa, niin jos menis tunnilla sitten yhtä hienosti taas! :) (lukuunottamatta ne rähinät!! x))

Loppuun vielä videonpätkä, viime sunnuntailta vetolenkin jälkeen, läähätyttää eikä jaksa ees koipea nostaa kunnolla x) 



-M



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti